Martin Mans vindt orgelspelen en dirigeren afwisselen gaaf

Martin Mans vindt orgelspelen en dirigeren afwisselen gaafWe vonden Martin Mans bereid om een interview te houden. Deel 1 hebben we al eerder gepubliceerd dit ging over zijn loopbaan, concerten, cd’s, dvd’s en concertreizen.

Martin Mans vindt orgelspelen en dirigeren afwisselen gaaf

In deel 2 van dit interview vertelt Martin Mans meer over zijn muzikale interesses, wat hij vind van samenwerken met andere musici en het doel van muziek maken. Ook hebben we het over de koren waarvan hij dirigent is en over het componeren van muziekstukken. En de Coronamaatregelen en de online concerten die hij hierdoor geeft

Muzikale interesses, samenwerking en doel

Welke instrumenten bespeelt u nog meer?

Orgel vind ik het mooiste instrument om te bespelen. Daarnaast speel ik ook wel op een vleugel of piano bij bijvoorbeeld een koor als koorbegeleiding wanneer de pianist ontbreekt. Dat is ook wel leuk om erbij te doen, maar als je achter een orgel speelt dan lijkt het net alsof er orkaan los bast als je die machtige klanken van het orgel hoort. Het orgel bespelen is echt geweldig om te doen! In iedere kerk is het orgel weer uniek. Er zitten echt prachtige orgels tussen zoals bijvoorbeeld de Pauluskerk in Rotterdam.

Met welke instrumenten of musici speelt u het liefste samen?

Ik heb zo geen voorkeur voor een bepaald instrument. Wel vind ik het leuk om met jong talent samen te werken. Zo heb ik in het verleden ook samengewerkt tijdens verschillende concerten met Mark Brandwijk. Hiermee geef je beginnende musici een podium om hogerop te komen. Als ze dan zelf meer bekendheid hebben gekregen, dan hebben ze dat podium niet meer nodig om verder te komen.

Wat ik het belangrijkste vind als ik met iemand samenwerk en samen speel tijdens een concert dat er een klik is. Dan is het ook heerlijk om samen muziek te maken en dan kan ik daar ook erg van genieten. In deze coronaperiode doe ik dat ook regelmatig tijdens mijn online concerten die ik drie keer in de week uitzend door orgel te combineren met bijvoorbeeld zang of piano.

Zijn er naast orgelspelen verder nog activiteiten die u graag doet?

Ik vind het ook heerlijk om mijn koren te dirigeren. Dat is echt heerlijk om te doen! Normaal gesproken repeteer ik met de koren wekelijks. Helaas is hier momenteel door Corona weinig in te doen. De vaste mannenkoren waarvan ik dirigent ben zijn Christelijk Waddinxveens Mannenkoor de Gouwestem en het Christelijk Streekmannenkoor Noord-West Veluwe uit Nijkerk.

Het mooiste vind ik nog het combineren van orgelspelen en zang met mijn koren. In de combinatie van Martin & Martin, waar ik dan samenwerk met Martin Zonnenberg hebben we dat regelmatig gedaan. Dan neemt Martin Zonnenberg een koor mee waarvan hij dirigent is en ik neem ook een koor mee naar een concert waarvan ik dirigent ben. En dan kunnen we orgelspelen en dirigeren afwisselen. Ik vind het echt heerlijk om concerten te hebben met publiek.

Welke muziek vindt u het mooiste om te spelen?

Ik vind het echt gaaf om dirigeren en orgelspelen af te wisselen. Wat ik het mooiste vind is improviseren over het geestelijk lied. Dat is echt gaaf om te doen. Alle muziek vind ik mooi. Er is geen muziek die ik niet wil spelen.

Wat is uw doel van muziek maken?

Er zijn mensen die heel goed noten kunnen spelen en alles precies zoals geschreven staat in de muziek spelen. Maar dat is niet wat ik het belangrijkste vind. Het belangrijkste vind ik om mensen te raken met de muziek die ik speel. Het moet echt binnendringen bij je luisteraars. Het geestelijk lied is hierbij voor mij heel belangrijk.

Koren

Bij welke koren bent u begonnen als dirigent?

Ik ben ooit begonnen als dirigent bij een jongerenkoor en kinderkoor. Op een gegeven moment kwam daar ook een groot mannenkoor bij. En toen merkte ik op een gegeven moment dat het dirigeren van een groot mannenkoor echt het beste bij mij past. Mooi om elke week een avond bezig te zijn met je koren, dan groei je echt naar elkaar toe. Ook vind ik het mooi om ensembles te dirigeren zoals de Urker Mans Formatie of de Martin Mans Formation je hebt dan echt te maken met semiprofessionele zangers. Dat is een hele andere manier van benaderen. Voor een ensemble is het ook belangrijk om regelmatig te repeteren zodat de stem in goede conditie blijft. Bij het ensemble denken de zangers ook echt met je mee bij verschillende muziekstukken. Dat is bij een koor zoals Mannenkoor de Gouwestem met meer dan 200 leden heel anders.

Hoe is The Martin Mans Formation ontstaan?

The Martin Mans Formation is ontstaan uit Christelijk Waddinxveens Mannenkoor de Gouwestem. Er was binnen het koor geen budget om allerlei dure solisten in te huren. Dus toen ben ik binnen het koor opzoek gegaan naar leden die een mooie stem hebben en goed kunnen zingen. En heb deze zangers uit het koor geselecteerd en zo ontstond er toen een dubbel kwartet. Het is dan ook verplicht dat je als zanger van The Martin Mans Formation ook mee zingt in Christelijk Waddinxveens Mannenkoor de Gouwestem.

Momenteel kunnen door Corona helaas de repetities van koren niet doorgaan. Vinden er nog wel zangrepetities plaats met de ensembles? Omdat dat semiprofessionele zangers zijn?

Nee ook hier liggen de wekelijkse repetities door corona stil. Incidenteel repeteer ik met mijn ensembles vlak voor het uitzenden van de livestream nog even een uurtje. Het voordeel is bijvoorbeeld met de Urker Mans Formatie heb ik net vorig jaar voor de Pasen een nieuw repertoire ingestudeerd. Dat hopen we van het jaar gewoon opnieuw te zingen en uit te zenden.

Componist

Componeert u ook muziek?

Zeker ik heb een hele serie bladmuziek voor orgel geschreven. In deze serie heb ik allerlei koraalbewerkingen geschreven voor orgel. Hierin komen klassieke thema’s aan de orde, maar ook psalmen en geestelijk lied. Verder vind ik het ook mooi om muziekstukken te schrijven voor mijn eigen koren voor een bepaald concert of een bepaalde gelegenheid. Je kunt dan gericht schrijven in de klankkleur van je mannenkoor. Enkele voorbeelden van muziekstukken die ik zelf geschreven heb zijn bijvoorbeeld:  ‘Eli, Eli, lama sabachtani’ en ‘Het is volbracht’. Het is echt prachtig die periode van Passie en Pasen zoveel verschil erin zit in volume, stemming en dynamiek. Het is ook prachtig om hierover te improviseren en te componeren.

Coronamaatregelen en online concerten

Waarom bent u in de coronaperiode gratis online orgelconcerten uit gaan zenden?

We hebben dit gedaan om in contact te kunnen blijven met het publiek wat anders naar mijn concerten toe kwam. Zo kan ik het publiek mogelijk ook nog bemoedigen in deze moeilijke tijd. De eerste online concerten die ik in deze periode organiseerde waren via Facebook. Op een gegeven moment hebben we onze online concerten geprofessionaliseerd via YouTube.

Ik vind het ook belangrijk dat al mijn publiek de concerten kan blijven volgen vandaar dat de online concerten ook gratis aangeboden worden. Iedereen is vrij om een vrijwillige donatie te geven afhankelijk van wat ze ervoor over hebben of kunnen missen. Dankzij de donaties kan ons programma blijven bestaan.

Onze live uitzendingen via YouTube worden momenteel door erg veel kijkers bekeken. Wanneer we een toegangsprijs voor de online concerten zouden vragen, dan zou veel publiek afhaken om de livestreams te volgen. Dan schiet het zijn doel voorbij en dat zou ik jammer vinden.  Dus zolang ons programma uit donaties kan blijven bestaan doen we het zo en zenden we 3 keer per week een online concert uit op dinsdag, donderdag en zaterdag. Waarmee we veel publiek tot steun kunnen zijn.

Hebben alle coronamaatregelen die nu gelden ook nog voordelen voor u als musici?

Deze periode met deze maatregelen heeft voor niemand voordelen. De mensheid is niet geschapen om afstand te houden, maar om bij elkaar te kunnen zijn en samen dingen te ondernemen zoals het bezoeken van concerten.

We moeten nog even geduld hebben totdat we weer samen kunnen en mogen zijn met concerten. Maar dat komt vast weer terug. Ik zie ook weer uit naar de tijd dat we gewoon weer concerten met publiek kunnen organiseren.

Wat is volgens u belangrijk voor de Christelijke website Refomuziek?

Het is belangrijk om je te blijven onderscheiden met de website van de rest. Er zijn meer initiatieven die christelijke concerten plaatsen. Door het houden van interviews zoals dit interview onderscheid je jezelf echt met andere websites. Ik zou zeggen ga hier mee door.