Martin Mans improviseert graag op het orgel

Martin Mans improviseert graag op het orgelWe vonden musici Martin Mans bereid om een interview te houden. Een van de grote hobby’s van deze musici is fietsen op zijn racefiets heerlijk in de natuur. Een uitgelopen fietstocht was dan ook de reden dat we het interview iets later begonnen dan gepland, maar hieronder het eerste deel van het interview met Martin Mans.

Over Martin Mans en zijn loopbaan

Kunt u iets meer over uzelf vertellen?

Martin Mans woont nu in Woerden. En werd in 1965 geboren in Melissant. Hij begon vanaf 4 jaar al met orgelspelen op het traporgel van zijn grootvader en opa met psalm 81: Opent Uwen mond op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee.

Hoe bent u in aanraking gekomen met de muziek?

Rond mijn 7e jaar breidde het orgelspelen uit en begon ik met orgelles. Ik kreeg circa 7 jaar orgelles van bekende organisten zoals Cees Tjonk en Harmen van Vliet. Van mijn 10e jaar begon hij in Dirksland ook met kerkorgel spelen eerst tijdens het begeleiden van koren en later vanaf mijn 12e ook als kerkorganist.

Hoe verliep uw loopbaan?

Mijn vader had een eigen bouwbedrijf en wilde graag dat ik in de bouw zou gaan werken. Nadat ik mijn studie hiervoor gedaan had kwam ik op een gegeven moment bij mijn vader in het bedrijf en daarnaast deed ik in mijn vrije tijd koren begeleiden, dirigeren en orgelspelen. Dit heb ik gedaan totdat ik ongeveer 25 jaar was. Toen heb ik besloten om me volledig op de muziek te gaan richten.

Een vriend van mij had het plan om een muziekschool te gaan beginnen en vroeg mij hier om orgel, piano en keyboardles te gaan geven. Dat heb ik toen gedaan. In deze tijd gaf ik ook steeds meer orgelconcerten door het hele land.

Is uw familie ook muzikaal?

Mijn grootvader hield van muziek en hield van orgelspelen. Zoals ik al eerder verteld heb. Verder is mijn familie niet echt muzikaal. Behalve mijn zoon dan die houdt wel van muziek. Hij is muziekdocent en geeft les in piano, gitaar en zingen. Heel af en toe hebben we wel eens samengespeeld tijdens een concert, maar dat is echt een uitzondering en komt niet vaak voor. Mijn zoon is echt een docent die het leuk vindt om zijn leerlingen les te geven, maar houdt er niet zo van om op te treden voor publiek.

Heeft u verder nog gestudeerd in de muziek?

Ik heb echt een muzikale hartslag en vind het fantastisch om in de muziek bezig te zijn. Ik heb geen conservatorium gedaan. Wel heb ik een landelijk staatsexamen gedaan in de muziek. Ik heb heel veel geleerd van alle orgelconcerten die ik geef voor publiek en ook de grote aantallen concerten die ik zelf bezocht heb. Ook van het samenwerken tijdens concerten met andere musici leer je heel veel. Je ziet dan hoe zij dingen doen en aanpakken.

Over opnamen en concerten met Martin Mans

Wat was de eerste opname die u meegemaakt heeft?

Mijn eerste opname was eigenlijk best wel onverwachts. Ik werd gebeld door Dolf Thierry van STH-records of ik mee wou werken aan de opname van een cassettebandje in de Martinikerk van Bolsward. Hier heb ik toen aan meegedaan. Het cassettebandje werd in Nederland goed verkocht en uiteindelijk besloot STH-records om deze opname ook te exporteren naar Canada en ook hier liep de verkoop goed. Zo begon eigenlijk mijn bekendheid in Canada. En uiteindelijk ook in het buitenland.

Toen ik op die manier wat bekendheid kreeg in Canada begon ik met een trektocht met een camper van circa 6000 kilometer en doorkruiste heel Canada tot aan Vancouver. Tijdens deze trektocht werkte ik overal mee aan concerten. Als ik naar het buitenland ga ben ik gauw een paar weken van huis.

Heeft u nog meer concertreizen gemaakt naar het buitenland?

Zeker. Zo doe ik normaal gesproken ongeveer één keer in de 1,5 of 2 jaar een rondreis door Zuid-Afrika en speel hier ook op allerlei orgels en mooie plaatsten. Dan ben ik ongeveer een week of drie onderweg door Zuid-Afrika. Het mooiste vind ik dan om samen met de mensen uit de lokale plaatsen van het land muziek te maken en me aan te passen aan hun gewoontes en sfeer. Het is mooi om zo door het buitenland te trekken.

Komt u vaak met concertreizen in het buitenland?

Zeker ik denk dat ik normaal gesproken als er geen Corona is ongeveer twee van de twaalf maanden in het buitenland ben. Verder kom ik ook vaak in Canada. Zeker wel een aantal keer per jaar.  Ik ben hier ook dirigent van een koor het Canadese Mannenkoor LIBERTAS “The Voice of Liberty” in Ontario.

Zelf vind ik dat ook fantastisch om in Canada te mogen dirigeren. Het koor doet veel zelfstudie van muziek thuis. Als ik dan naar Canada ga om met het koor te repeteren en concerten te geven dan ben ik er gauw een hele week mee bezig. Meestal hebben we dan op maandag en dinsdag twee keer een hele lange repetitie om alle stukken goed te repeteren die ze thuis ingestudeerd hebben. En dan de dagen daarna op woensdag, donderdag en vrijdag weer veel concerten in de omgeving. Dus we zijn echt vijf dagen ontzettend druk, voordat ik dan vervolgens weer naar Nederland ga.

Kunt u wat meer vertellen over de cd’s en dvd’s die u heeft opgenomen?

Mijn eerste cd heb ik opgenomen in Bolsward. Dit kwam doordat STH mij opnieuw benaderde of ik een dag wilde spelen in de Martinikerk van Bolsward voor proefopnames. Ik heb daar toen vervolgens een dag allerlei improvisaties en muziekstukken op het orgel gespeeld voor deze opnamen.

De volgende dag werd ik weer gebeld door Dolf Thierry van STH-record dat ze van deze proefopnames in Bolsward toch een cd wouden maken en zo kwam mijn eerste cd op de markt.

Wat is de titel van deze eerste cd?

De titel van deze eerste cd was Martin Mans improviseert. Van deze cd werden duizenden exemplaren van verkocht en zo werd ik door STH-records al gauw op nieuw gevraagd om mee te werken aan een opname voor kerst. Dit werd toen Martin Mans improviseert deel 2. Ook deze cd werd opnieuw goed verkocht en zo ontstond het idee om voor de periode van Koninginnedag en mei een cd op te gaan nemen met Vaderlandse liederen. Dit werd toen Martin Mans improviseert deel 3 en zo zijn er nog heel wat cd’s gevolgd in deze serie van Martin Mans improviseert. Dit is uiteindelijk een hele lange serie geworden.

Zijn er nog meer cd’s of dvd’s die u heeft opgenomen en u zijn bijgebleven?

Een cd met klassieke werken die ik heb opgenomen samen met André Heuvelman. Hij is een trompettist uit Maassluis. Ook vind ik de cd opnames met mijn mannenkoren erg mooi.

Heeft u veel cd’s en dvd’s opgenomen?

Er zijn honderden cd’s die ik heb opgenomen of waaraan ik mijn medewerking heb verleend. En verder ook een heel aantal dvd’s. Een van die dvd’s is ook de dvd-klaviervirtuozen die ik heb opgenomen samen met Jan Vayne.

Zijn er verder nog concerten die in uw herinnering blijven?

Normaal gesproken ben ik iedere zomer wel actief. Met de Urker Mans Formatie houd ik iedere zomer een zomertour. Verder organiseer ik in de zomer ook een hele serie met orgelconcerten.

Wat vindt u de mooiste locaties om een concert te houden?

Ik vind het lastig om zoiets te noemen er zijn heel veel mooie locaties voor een concert. Een concert in een mooi klein kerkje kan ook prachtig zijn. Natuurlijk zijn concerten zoals de jaarlijkse kerstconcerten in het concertgebouw van Amsterdam of concerten in de Laurenskerk van Rotterdam ook prachtig.  Maar ik kan ook ontzettend genieten van een concert in de kleine kerk zoals het dorpskerkje van Bodegraven.

Deel 2 van dit interview met Martin Mans komt volgende week online.