Ars Musica centrum voor klassieke muziek

Welkom op de pagina van Ars Musica

Ars Musica wil graag klassieke muziek in (christelijk) Nederland met hoge uitvoeringskwaliteit promoten. Ze heeft onder andere als doel het ontwikkelen van (jong) vocaal talent en educatie op het gebied van klassieke muziek en kerkmuziek.

Op het podium

We ontwikkelen en spelen eigen programmering. Ook kunnen we zeer flexibel reageren op uw vraag. Van kamerorkest tot symfonisch koor, van kamerkoor tot symfonisch orkest: dit is Ars Musica.

Naar het podium

We voelen ons betrokken bij zangtalent, en zijn gedreven om het te laten groeien en bloeien. Kijk eens naar onze mogelijkheden; je bent van harte welkom bij de Ars Musica-familie!

Matthäus Passion - De kracht van liefde

De ‘Matthäus Passion’; hét meesterwerk vol drama, vol menselijk emoties. De manier waarop Johann Sebastian Bach dit in muziek goot, is een wonder. Het blijft fascineren, elk jaar weer. Dat hebben we overigens wel aan collega-componist Felix Mendelssohn Bartholdy te danken, die de immense kracht van het stuk 100 jaar na de première opnieuw aan de wereld liet zien.

Meer informatie over Matthäus Passion 2024 vindt u hieronder

Meer informatie over het concert op 16-3-204 te Oudewater

Meer informatie over de concerten op 21-3-2024 en 22-3-2024 in Zeist

Meer informatie over het concert op 27-3-2024 in de Laurenskerk te Rotterdam

FELIX

In 2022 is Ars Musica gestart met ‘Felix”, een zevenjarig project rond de componist Felix Mendelssohn Bartholdy. Tot en met 2029 presenteren we hem, zijn zus Fanny, zijn tijdgenoten, zijn inspiratiebronnen, zijn navolgers, nieuwe composities in jaarthema’s in spannende programmeringen, actueel en verbindend. Het project wordt ondersteund door korte video’s op Instagram: @jouwvriendfelix.

Op het podium

Muziek is emotie. Het is de reden waarom we naar muziek luisteren. Een mooie uitvoering is een belangrijk begin, maar Ars Musica maakt muziek in dienst van iets groters: het losmaken van emoties op een plek, in een moment. Dan vindt er echt iets bijzonders plaats.

In onze organisatie – van de koorscholen, het concertkoor tot en met het professioneel orkest – plaatsen we de inzet van talent in het licht van deze overtuiging. Daarom zit muzikale educatie in onze genen. Alles is erop gericht om de schoonheid van de door ons uitgevoerde muziek met elkaar te ontdekken. Het ontsluiten van klassieke muziek voor iedereen: dat is wat we willen!

Soms staat er één werk centraal. In Bachs Matthäus Passion of Haydns Die Schöpfung, bijvoorbeeld, wordt een brede verzameling van emoties gebundeld. In andere projecten geeft de samenstelling van composities ons zélf de kans een emotie in al zijn vormen tot bloei te laten komen.

Voor iedereen

De programmatische expertise van dirigent Patrick van der Linden is de kracht achter het aanbod van Ars Musica. Door zijn bevlogen toelichting begrijp je wat de muziek los wil maken, zonder de noodzaak van een musicologisch onderbouwd verhaal. Zo weten we kenners, liefhebbers en geïnteresseerden met ons aanbod en onze aanpak aan te spreken.

Ars Musica Orkest

Laat je meevoeren in de verbindingen die we maken tussen genieën als Bach en Beethoven, en nieuwe tijdperken. Wij zijn ook de passende partner voor samenwerking met koren uit het hele land, bij nationale herdenkingen of thematische feestelijkheden.

Ars Musica Kamerkoor

Voor het professionele kamerkoor ligt de nadruk bij de muzikale rijkdom vanaf Johann Sebastian Bach en het klankkleurenpalet van de 19e en 20e eeuw. Ook hedendaagse componisten krijgen onze speciale aandacht.

Ars Musica Concertkoor

Het projectkoor maakt muziek op hoog niveau met gevarieerde programma’s. Naast hoogtepunten uit de koorliteratuur presenteren we zelden uitgevoerde composities of premières.

Naar het podium

Ons kooreducatieprogramma brengt de grootste talenten naar boven. Door de inzet van kundige zangpedagogen en de vocale bagage van het gehele team wordt bij elke zanger gewerkt aan een gezond stemgebruik. Om een leven lang te kunnen zingen met de eigenheid van ieders stem, op een gemakkelijke en plezierige manier.

Ars Musica Koorschool

De Ars Musica Koorschool is een unieke zang- en kooropleiding voor zangers vanaf groep 3 tot en met 20 jaar.

Ars Musica Meisjeskoor

Het Ars Musica Meisjeskoor telt ruim 20 zangers van 13 tot en met 27 jaar.

Ars Musica Studentenkoor

Het Studentenkoor bestaat uit een groep jonge, enthousiaste zangers van 18 tot en met 30 jaar.

Ars Musica Ensemblezang Academie (AMEZA)

Voor (toekomstige of potentiële) professionals en voor ambitieuze amateurzangers.

Over de dirigent Patrick van der Linden

Patrick van der Linden is een bevlogen dirigent en muziektheoreticus die als idealistische optimist in het leven staat. Vanuit deze houding onderneemt hij voortdurend initiatieven om kennis over te dragen in muzikale projecten.

Patrick zong van kinds af aan in koren en was al koordirigent in de zesde klas van de middelbare school. Hij studeerde aan het Rotterdams Conservatorium (koordirectie, orkestdirectie en muziektheorie) en aan Hogeschool IDE (Instituut Dirigenten Educatie). Patrick doceert aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

In 2008 stond Patrick als oprichter en artistiek leider aan de wieg van Ars Musica. Hij richtte daarnaast in 2001 kamerkoor Canticum Amicorum op en is actief als dirigent van het Zeeuws Vocaal Ensemble en het Haags Toonkunstkoor.

Patrick voelt zich musicus in hart en nieren, maar is breed geïnteresseerd: hij studeerde ook economie en verdiept zich graag in andere kunstvormen, filosofie, (kunst)symboliek, geschiedenis en religie.

Van onze verschillende activiteiten hebben wij verschillende YouTube video's.

FELIX

Orkest

ConcertKoor en orkest

Meisjeskoor en orkest

Meer informatie over Ars Musica kunt u vinden op de website.


Ars Musica

Zusterplein 20

3703 CB Zeist

E-mail: info@arsmusica.nl

Website: www.arsmusica.nl