Arjan Breukhoven: “Steun Refomuziek, het is fantastisch wat jullie doen!”

Arjan Breukhoven: "Steun Refomuziek, het is fantastisch wat jullie doen"We vonden Arjan Breukhoven bereid voor een interview waarin we samen verder spraken over zijn loopbaan als musicus en wat hij verder vond van ons initiatief met Refomuziek.

Lees hier deel 1 van het interview over zijn loopbaan, muzikale voorkeuren, familie en cd’s en dvd’s waaraan hij meegewerkt heeft als musicus.

Lees hier deel 2 van het interview over onder andere zijn opleiding, ontwikkelingsmogelijkheden, dirigeren, componeren en opnames waaraan Arjan Breukhoven heeft meegewerkt.

Hieronder vindt u het laatste deel van het interview wat we gehouden hebben met deze bekende musicus over online concerten, livestreams, concerten, samenwerken met andere musici, corona en het zijn van kerkorganist. Ten slotte sprake we ook over het initiatief van Refomuziek

Kunt u iets meer vertellen over de online concerten?

Het was leuk om te zien hoeveel kijkers dit eerste online concert trok. In de eerste periode van maart 2020 tot augustus 2020 gaf ik in totaal 100 livestream concerten. De eerste 53 livestreamconcerten werden iedere dag gespeeld, iedere dag één concert, daarna drie keer per week.

Wel vind ik het belangrijk om origineel te blijven en op een gegeven moment kwamen er steeds meer musici die online concerten gingen organiseren. Dit zorgde er bij mij voor dat ik andere dingen ging bedenken zoals programma’s waarbij ik andere muzikale collega’s interviewde en tot slot nog wat samen met hen speelde. Programma’s van zo’n half uur.

Ik heb 16 afleveringen gemaakt van het programma “De Noot Uitgang”. Zestien interviews en ook 16 opnames van de verzoeknummers van mijn gasten, dus in totaal 32 programma’s. Ook bedachten wij andere programma’s zoals “Ojajoh?” en de “Sing Along Song”. Ik denk er weer aan om het programma “De Noot Uitgang” een vervolg te geven. Ik heb veel vragen gekregen van musici of ik dit ook bij hen wilde doen, maar ik heb ook zelf een verlanglijstje. In deze serie “De Noot Uitgang” heb ik niet alleen reformatorische musici geïnterviewd, maar eigenlijk heel breed allerlei musici uit Nederland, maar ook uit Tsjechië en Canada, ook buiten het reformatorische wereldje.

Hoe organiseert u die livestreams?

Ik neem de meeste livestreams zelf op en bewerk ze ook zelf. Mijn eerste online concert die opgenomen op 13 maart 2020 is niet te vergelijken met nu. Het eerste concert zond ik uit via Facebook waarbij ik met mijn eigen smartphone alles opnam en gelijk streamde. Langzamerhand ben ik dit steeds meer gaan professionaliseren.

Zoals je bij veel musici tegenwoordig ziet, die niet zelf de opname doen, worden meestal 2 of 3 concerten op dezelfde dag opgenomen en later uitgezonden als première. Dit omdat de kosten van opnames voor livestreams anders behoorlijk oplopen.

Mijn concerten neem ik tegenwoordig vaak op met vier camera’s. Nadat ik het opgenomen heb kan ik zelf alle beelden monteren. En meestal kan ik deze opname dan later op de dag of de volgende dag uitzenden. Ik vind het ook leuk om als afwisseling met het spelen opnamen te monteren, een nieuwe hobby eigenlijk. Hoe vaker je het doet hoe meer handigheid je erin krijgt. Ik neem het geluid en het beeld apart op en mix ik dit met elkaar, zodat je een kwalitatief hogere opname krijgt.

Natuurlijk is dit monteren niet het werk wat ik doe om mijn brood mee te verdienen, maar in deze situatie is het wel handig om het zelf te kunnen. Mijn vrouw heeft soms ook nieuwe unieke ideeën voor een livestream, want het is belangrijk om uniek te blijven.

Hoe is het gekomen dat je ook concerten in het buitenland bent gaan geven?

Dat ik concerten in het buitenland ben gaan geven gebeurt eigenlijk gewoon op uitnodiging. Het bleek dat de cd’s, die ik gemaakt had, in Australië en Canada verkocht werden zonder dat ik het zelf wist. Toen ik hier achter kwam heb ik gewoon contact gezocht met de verkoper om te zeggen dat ik het super gaaf vond dat mijn cd’s werden verkocht aan de andere kant van de wereld. Iets wat ik nog steeds bijzonder vind. Hij nodigede mij uit om een keer naar Australië te komen om daar concerten te komen geven.

Ik heb direct de uitnodiging om in Australië te spelen aangenomen.

Achteraf bleek dat ze best een beetje schrokken van mijn snelle reactie, maar ja, wie A zegt, moet ook B zeggen, dus de concertreis naar Australië is er gekomen.

Volgend jaar ga ik voor de zevende keer naar Australië voor een concerttournee. In 2020 kon dit niet doorgaan. En dit jaar in juli/augustus 2021 kon het ook niet door Corona. Hopelijk lukt het in de zomer van 2022.

Door de concerten die ik in Australië gegeven heb zijn er hier ook een aantal fijne vriendschappen ontstaan. Dus hopelijk lukt het om hen volgend jaar weer te ontmoeten.

Ieder jaar mag ik in meerdere landen concerten geven. Ondanks de coronapandemie met zijn beperkingen staan er concerten in Oostenrijk, USA en ene paar in Duitsland nog op het programma. Hopelijk kunnen deze doorgaan. Sinds maart 2020 moest ik 9 buitenlandse tournees annuleren.

Hoe lang denk je dat we nog last hebben van Corona?

Zelf denk ik dat er nog een hele tijd over heen gaat voordat er weer gewoon concerten gegeven kunnen worden zoals we altijd gewend waren. Ik denk dat je voor concerten al gauw anderhalf jaar verder bent dat het weer als vanouds is. Durven de concertbezoekers weer in een volle kerk een plekje in te nemen vlak naast elkaar?

Zelf sloot ik mijn online concerten altijd af met de opmerking: “Er wordt voor u gezorgd! Als u begrijpt wat ik bedoel.” God bestuurt alles! Daar moeten we op vertrouwen!

Speelt u ook graag samen met andere musici?

Ik speel regelmatig samen met andere musici. Dat is ook erg leuk om te doen. Anders zit je altijd maar alleen.

Wat ook een onderdeel van mijn werk is, is op het orgel begeleiden tijdens uitvaarten. Jarenlang werd ik bij zo’n 400 uitvaarten gevraagd de muzikale begeleiding te verzorgen. Dat is er gemiddeld genomen iedere dag één uitvaart. In veel kerken mag momenteel niet gezongen worden tijdens de eredienst, ook niet bij uitvaarten. Daarom werk ik nu ook best vaak samen met zangers en zangeressen. Een dankbare taak voor een musicus.

Organiseert u ook zelf concerten?

De meeste concerten waar ik aan meewerk gebeuren op uitnodiging. Daarnaast organiseer ik jaarlijks een concertserie in mijn eigen kerk, de Dorpskerk in Berkel en Rodenrijs. Een concertserie met 5 concerten, waarvan ook twee concerten muzikale-vrienden-concerten zijn, waarbij ik dan samenwerk met andere musici. Dit jaar op 19 juni met Henk-Jan Drost en in september met de tenor Marten Smeding.

Deze serie wil ik dit jaar graag weer voortzetten en mocht dit niet kunnen doorgaan met publiek, dan doe ik dit mogelijk als online concert. Je moet in deze tijd creatief zijn en doorgaan met plannen maken. En daarnaast organiseer ik ook nog enkele andere concerten in het land.

Hoe bent u kerkorganist geworden?

In januari 2022 ben ik 40 jaar organist. De eerste aanstelling kreeg ik in januari 1987 in de Verrijzeniskerk in Rotterdam-Alexanderpolder. Jan Brandwijk was mijn voorganger, ik heb hem in Rotterdam opgevolgd. Via koster Jan Hoekstra kwam het verzoek of ik een keer tijdens de kerkdienst orgel wilde spelen. Zo is het begonnen.

Wat wilt u de lezers van Refomuziek verder nog meegeven?

Steun Refomuziek!

Het is fantastisch wat jullie doen! Ik ben blij met het initiatief dat er zo’n website is om muzikale activiteiten onder de aandacht te brengen van de doelgroep. Er is weinig tegenwoordig meer beschikbaar voor christelijke concerten en muziek, en wat er is moeten we waarderen. Ik beveel gebruik van dit initiatief dan ook van harte aan!

Meer weten over Arjan Breukhoven?

Meer informatie kunt u vinden over Arjan Breukhoven op zijn Refomuziek informatiepagina.

Wil je meer weten over de cd’s en dvd’s van Arjan Breukhoven. Bezoek dan ook gerust de informatiepagina die op onze website Refomuziek staat en we hierboven genoemd hebben.

Wilt u ook als musici een interview zoals Arjan Breukhoven op onze website Refomuziek? Neem dan contact met Refomuziek op via: adverteren@refomuziek.nl