Grote kerk van Tholen orgelconcert Minne

grote kerk van tholen orgelconcert minneOp zaterdag 7 april 2018 houdt Minne Veldman een orgelconcert in de Grote kerk van Tholen.

Aanvang en toegang Grote kerk van Tholen

Het concert in de Grote kerk van Tholen begint om 19:30 uur. De toegangsprijs is €10,00 voor volwassenen. De toegangsprijs voor 16 jaar en jonger is gratis.

Tijdens dit concert zal Minne Veldman het orgel bespelen.Er zullen koraalbewerkingen gespeeld worden met veel samenzang en populaire orgelwerken.

U bent van harte welkom in de Grote kerk op Kerkplein 1 in Tholen.

Over Minne Veldman

Minne Veldman is geboren in 1980. Hij ontving zijn muzikale opleiding aan het conservatorium in Zwolle.

Met zo’n 50 orgelconcerten per jaar door heel Nederland is hij een veelgevraagd concertorganist. Van zijn orgelspel verschenen 10 solo-CD’s. Daarnaast verschenen cd’s met samenzang onder leiding van Minne Veldman vanuit Kampen en Hasselt.

Minne Veldman is kerkorganist sinds 1994. Eerst in de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Hasselt en sinds 1998 in de Rehobothkerk te Urk.

Daarnaast geeft hij orgelles en is hij als dirigent werkzaam bij twee mannenkoren, twee gemengde koren en een kinderkoor. Hij schrijft veel orgelmuziek en koormuziek. Van zijn hand verscheen voor orgel onder meer een serie koraalbewerkingen (inmiddels 23 delen).

Over het orgel in de Grote kerk van Tholen

Het orgel in de Grote Kerk te Tholen is oorspronkelijk afkomstig uit de Galileërkerk te Leeuwarden. Deze kerk werd in 1940 afgebroken vanwege plannen voor een nieuw kerkgebouw op dezelfde plaats. Na de oorlog besloot men echter een modern kerkgebouw te bouwen in een der buitenwijken. Hierin zou het oude orgel niet meer passen. Aanvankelijk werd het orgel geschonken aan de Hervormde Gemeente te Doesburg, maar deze stond het in 1955 af ten behoeve van de gerestaureerde Kerk van Tholen. Hier wordt het orgel geplaatst als vervanging van een in 1900 door J. Hilboesen gemaakte orgel.

Het orgel van Tholen is ondanks of misschien wel dankzij zijn complexe ontstaansgeschiedenis.