Evensong vanuit de Grote Kerk te Gorinchem

Evensong vanuit de Grote Kerk te GorinchemZaterdag 3 oktober 2020 is er in de Grote kerk een Evensong.

Over de Evensong

De Evensong komt voort uit de Engelse Reformatie. Nadat de kloosters werden gesloten verplaatste de dagelijkse getijdengebeden zich naar de kathedraal. De anglicaanse aartsbischop Thomas Cranmer voegde de traditionele gebedsmomenten samen tot een ochtend- en een avondgebed. In het avondgebed, de Evensong, worden vesper en completen gecombineerd. Vandaar dat zowel de Lofzang van Maria als de lofzang van Simeon gezongen wordt. Vast onderdeel van de Evensong zijn de psalmen. Deze worden vierstemming, op een vaste melodie de zogenaamde ‘chanting’, onberijmd gezongen door het koor. Het koor heeft een grote rol in de Evensong.

Het programma

Tijdens deze Evensong zingt het Gorcum Boy Choir in wisselzang met de gemeente de gezangen Liefde Gods (LB443) en Hallelujah! Zing voor Jezus (WK327).  Er worden twee Psalmen gezongen. Psalm 121 en 130. De Canticles in G (lofzang van Maria en de Lofzang van Simeon) zijn van de componist Charles V. Stanford.

Er staan twee anthems op het programma waar jongens solisten uit het koor een grote rol spelen, Turn Thy face from my sins van Thomas Attwood en “I waited for the Lord” van F. Mendelssohn met een pittig duet tussen twee jongens.

Het Gorcum Boys Choir repeteert in Gorinchem onder de bezielende leiding van Jeroen Bal.
In het najaar van 2016 en 2018 maakte het koor een concertreis door Engeland.

Aanvang en toegang

De aanvang is 17:00 uur. Het bekende Gorcum Boys Choir onder leiding van Jeroen Bal zal deze Evensong verzorgen. Kees Boot is de lector. De orgelbegeleiding wordt verzorgd door Arjan Versluis, titularis van de Grote Kerk en tevens stadsorganist.

Vanzelfsprekend houden wij ons aan de regelgeving van de overheid met betrekking tot het coronavirus. Om die reden zijn er maximaal 200 plaatsen beschikbaar. U dient vooraf een plaatst te reserveren via de site:  https://meevieren.nl/pggrotekerk/ of bel naar Johan Bregman 06-45152191.

Reserveren kan vanaf vrijdag 25 september 2020 tot en met vrijdagavond 2 oktober 2020.

Het adres van de Grote kerk te Gorinchem is Groenmarkt 7