Traditioneel domineesconcert in De Fontein 15 augustus 2020

Traditioneel domineesconcert in De Fontein 15 augustus 2020Drie predikanten  dominee G.J. Baan (Rotterdam – Zuidwijk), dominee M.J. Schuurman (Oldebroek) en dominee C.J. Droger (Vlaardingen)  geven zaterdagmiddag 15 augustus 2020 het inmiddels traditionele ‘domineesconcert’ in De Fontein te Nijkerk.

Over het domineesconcert in de Fontein

Deze drie predikanten uit verschillende kerkgenootschappen zijn opnieuw bereid gevonden om te musiceren in de serie zaterdagmiddagmuziek van De Fontein. Dit gebeurt op één en hetzelfde orgel in één uur, het inmiddels bekende Škrabl-orgel van De Fontein in Nijkerk.

Dominee Baan opent het concert met J.S. Bach en Felix Mendelssohn-Bartholdy. Dominee Schuurman speelt werken van Jan J. van den Berg, J.S. Bach, Nico van den Hooven en Hendrik Andriessen. Dominee Droger speelt tot slot een improvisatie in barokstijl over Psalm 42 met aansluitend samenzang.

Aanvang en toegang domineesconcert in de Fontein

Het domineesconcert in de Fontein begint om 16.00 uur.

De kerk De Fontein aan de Dominee Kuypersstraat 2 te Nijkerk is open vanaf 15.30 uur.

Op verzoek van de concerterende predikanten is de toegang tot het concert gratis. Er wordt een collecte gehouden als een bijdrage in de kosten van deze concerten op de zaterdagmiddag.

Reserveer uw plaats via mail: zaterdagmiddagconcert@gmail.com of voor aanvang van het concert (maximaal 100 bezoekers).

Uniek orgel uit Slovenië tijdens domineesconcert in de Fontein

Het orgel in De Fontein is uniek in zijn soort. Het instrument heeft een warme, dragende klank en is gebouwd door de Sloveense orgelmaker Anton Škrabl te Rogaška Slatina.

Dankzij een samenwerking met Consultare Orgelbouw uit Giessenburg heeft het orgel een volledig Nederlandse bouwwijze en klankkleur.

In de aanloop naar de opening van het nieuwe kerkgebouw van De Fontein begon een orgelcommissie een zoektocht naar een orgel. Het moest geschikt zijn voor begeleiding van de gemeentezang in de eredienst, samenspel met een vleugel en ondersteuning van zangers, instrumentalisten en muziekgroepen. Daarnaast zou het instrument geschikt moeten zijn voor zelfstandig orgelspel, zowel in de dienst al bij concerten.
Gloednieuw

Bestaande orgels uit leegkomende kerken boden geen soelaas. De commissie kwam voor de bouw van een gloednieuw instrument uit bij orgelbouwer Anton Škrabl in Slovenië. Daarbij werd zij gesteund door de bekende orgeladviseur Aart Bergwerff, organist van de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk in Breda.

In het jaar waarin hervormde wijkgemeente De Fontein haar nieuwe kerk opende – in 2011 – kon ook het nieuwe orgel in gebruik worden genomen. De orgelkas is van massief eiken en gekleurd in ‘whitewash’, in overeenstemming met de kleur van het liturgisch centrum van de kerk.

Het Škrabl-orgel is een mechanisch sleepladenorgel met 22 sprekende registers, verdeeld over hoofdwerk, bovenwerk/zwelwerk en pedaal. Het heeft een moderne frontopstelling met een klassieke uitstraling. Qua klank sluit het orgel aan bij de klassieke Hollandse orgelbouw van de late achttiende en vroege negentiende eeuw. Toch is het een eigentijds instrument, omdat het ook te gebruiken is voor solopartijen en samenspel.