Sint Gummaruskerk te Steenbergen met Duo 4 handen

Sint Gummaruskerk te Steenbergen met Duo 4 handenOp D.V. zaterdagavond 28 augustus 2021 wordt er een online concert georganiseerd met Duo 4 handen in de Sint Gummaruskerk te Steenbergen

Aanvang concert Sint Gummaruskerk te Steenbergen

De aanvang van het online concert met Duo 4 handen in de Sint Gummaruskerk te Steenbergen is 20:00 uur. De uitzending is gratis te volgen. Een donatie wordt op prijs gesteld. U kunt dit online concert volgen via het Youtube kanaal van Peter Wildeman en via: www.4handen.nl.

U bent van harte welkom om dit schitterende online concert te volgen.

Medewerkenden concert Sint Gummaruskerk te Steenbergen

Aan dit concert in de Sint Gummaruskerk te Steenbergen wordt medewerking verleend door Duo 4 handen bestaande uit Peter Wildeman en Joost van Belzen op orgel, piano en synthesizer. Ook Wilhelm Groenendijk verleent zijn medewerking op de trompet. Verder werkt het Dames-ensemble Yerusha onder leiding van Rianne van Rhoon. Het orgel wordt dan bespeelt door Huig van der Knijff.

Over Wilhelm Groenendijk

Wilhelm Groenendijk is in 1978 te Capelle aan den IJssel geboren. Al op zeer jonge leeftijd had hij interesse in muziek en speciaal voor de trompet als instrument. ”Als kind van 2 jaar oud was ik al gefascineerd door de klank van koperblaasinstrumenten. Alleen LP’s met trompetmuziek van o.a. de gebroeders Brouwer, de Marinierskapel en andere trompettisten vond ik fascinerend en kon ik uren naar te luisteren”. Vanaf 7-jarige leeftijd heeft hij muziekles genoten via de Capelse Muziekschool. Vervolgens studeerde hij bij Chris Jobse en Cees Trappenburg, nadat hij de eerste 2 jaren trombone heb gespeeld. De klank en het bespelen van de trompet is en bleef het instrument van mijn dromen.

Carrière

Op jonge leeftijd (12 jaar) meespelen op een zangavond in de kerk is voor mij het begin geweest van de muzikale carrière. Al jarenlang werkt hij samen met verschillende musici.

Wilhelm: ‘In het dagelijkse leven werk ik bij een grote financiële instelling. Daarnaast is muziek een hobby en passie. Met elkaar muziek maken geeft veel voldoening’.

Dirigent

Als dirigent  van het Jongerenkoor ‘Laudate Deum’ uit Ridderkerk en als repetitor van het Hollands Jongerenkoor is hij ook op een andere manier bezig met muziek, dan het bespelen van een solo-instrument. Het dirigeren is ook een sociaal gebeuren: je bent met een groep mensen bezig en niet individueel met alleen je eigen instrument. Deze afwisseling is een erg prettige bezigheid. Hij heeft ook nog jarenlang orgelles gehad van de heer Dick den Engelsman. Door het bespelen van het orgel is hij makkelijker muziek gaan schrijven voor koor, orgel/piano en trompet. Al de diversiteit van zowel het dirigeren, het bespelen van orgel/piano en trompet naast het componeren van koor-, orgel-, en trompetmuziek, is een welkome afwisseling als hobby.

Concert en concertreizen

Prettige dingen in het musciseren zijn vooral de concerten en concertreizen. Afgelopen jaren heeft hij diverse muziek- en concertreizen gemaakt naar Engeland, Schotland, Duitsland, België, Frankrijk, Denemarken en Israël.  “Niet alleen de grote concerten zijn alleen maar mooi en uitdagend. Ik kan ook erg genieten van kleine , intieme concerten of van het zingen in een tehuis met een van de koren. Mijn motto is en blijft: er met elkaar iets moois van maken met de talenten die je hebt gekregen. Dat is mijn doel”.

Trompet

Als laatste kort iets over het bespelen van de trompet. Men vraagt vaak: ‘Hoe kan je nu met drie knoppen al die tonen produceren’. De trompet is niets anders dan een lange opgerolde koperen buis met aan het begin een mondstuk, in het midden drie ventielen en aan het eind een beker. Om er geluid uit te krijgen span je de lippen (beetje glimlachen) en zet deze op het mondstuk. Door het blazen gaan je lippen trillen (buzzen) en ontstaat er een toon. Door het strakker en losser spannen van je lippen en het indrukken van de drie ventielen kun je wel 31 verschillende tonen spelen!