Gereformeerde kerk van Voorthuizen orgelconcert Evert van de Veen

Gereformeerde kerk van Voorthuizen orgelconcert Evert van de VeenOp zaterdag 17 juli 2021 a.s. zal Evert van de Veen het eerste orgelconcert geven in zomerserie in de Gereformeerde kerk van Voorthuizen.

Aanvang en toegang orgelconcert Gereformeerde kerk van Voorthuizen

De aanvang van het orgelconcert in de Gereformeerde kerk van Voorthuizen is om 19.30 uur. De entreeprijs bedraagt € 7,- per persoon. De toegangsprijs voor kinderen tot en met 15 jaar is gratis.
Graag gepast of contactloos betalen. De verrichtingen van de organist zijn te volgen via de beamer in de kerk.

Voor het concert in Voorthuizen kan men zich van te voren aanmelden via: orgelcommissie@gk-voorthuizen.nl of via 06-27441103 of 06-83718167.

Aanmelden bij de kerk, voorafgaand aan het concert, is mogelijk, tenzij het aantal beschikbare plaatsen in verband met de anderhalve meter regeling is volgeboekt. Een negatief testbewijs is niet nodig.

Programma orgelconcert Gereformeerde kerk van Voorthuizen

Evert van de Veen, speelt op 17 juli onder andere een aantal werken van zijn nieuwe CD met de titel ”Eigen koraalbewerkingen met een knipoog naar” Deze CD is onlangs opgenomen op het prachtige Hinsz orgel in de Martinikerk te Bolsward. Evert heeft zeven psalmbewerkingen en zes liedbewerkingen gecomponeerd waarin de invloed van beroemde componisten zoals Bach, Händel, Mendelssohn, Widor, Franck, Guilmant en Reger hoorbaar is.

Bijzonder aan deze CD is dat Evert een bewerking over Psalm 116 heeft gecomponeerd ter nagedachtenis aan zijn vader die in januari j.l. is overleden. Een viertal bewerkingen heeft hij opgedragen aan zijn moeder, echtgenote, broer en zus.

Alle werken op de CD zijn ook als bladmuziek in druk verschenen. Het totale programma van de CD brengt hij op 21 juli ten gehore tijdens een orgelconcert in de Bovenkerk te Kampen.

Naast een vijftal werken van deze CD speelt Evert op 17 juli in Voorthuizen werken van Bach, Lemmens, Jones en Sowande.

Over Evert van de Veen

Evert van de Veen werd geboren op 28 december 1963 in Voorthuizen.

In het begin van de 70-er jaren werd het orgel van de plaatselijke gereformeerde kerk opgeknapt en uitgebreid. Een belangrijke wijziging daarbij was het verplaatsen van de speeltafel van de zijkant van het orgel naar de begane grond. Zo kon men de verrichtingen van de organist ook visueel waarnemen. En dat maakte grote indruk op de jonge Evert. Zo is bij hem dus eigenlijk de liefde voor het orgel ontstaan.

Opleiding

Hierna volgden dan ook orgellessen o.a. bij de bekende organist John Propitius, die hem voorbereidde op een orgelstudie aan, naar later bleek, het Utrechts Conservatorium. Intussen werd Evert zelf ook tot organist benoemd in Voorthuizen.

Aan het conservatorium studeerde hij bij de bekende orgelpedagoog Theo Teunissen. Bij hem heeft hij zich bekwaamd in alle aspecten van het orgelspel. Alle stijlen werden bestudeerd: van Sweelinck tot Messiaen. Evert sloot zijn conservatoriumstudie af met een examenconcert in de Utrechtse Pieterskerk, waarbij ook de toenmalige directeur van het conservatorium, Ton Hartsuiker, aanwezig was.

Orgeldocent en concerten

Na zijn studie begon Evert als orgeldocent in de regio Voorthuizen. Na verloop van tijd echter is het accent meer komen te liggen op het geven van orgelconcerten in Nederland, maar ook daarbuiten. Naast concertorganist is hij ook een veelgevraagd koorbegeleider. En natuurlijk is hij ook kerkorganist (“het mooiste aspect van mijn vak”). Hij speelt de zondagse erediensten in de gereformeerde kerk van Voorthuizen en de hervormde PKN gemeente in Putten. Het orgel in de Voorthuizense kerk is in 1998 vervangen door een prachtig mechanisch instrument van ‘Hendriksen en Reitsma’ met 25 stemmen. Naast organist is Evert ook werkzaam als koordirigent.