Peter Ouwerkerk ontvangt Henny Hogenbijl Prijs 2021

Peter Ouwerkerk ontvangt Henny Hogenbijl Prijs 2021De Henny Hogenbijl Prijs Muziek 2021 wordt dit jaar uitgereikt aan Peter Ouwerkerk.

De prijs, bestaande uit een beeldje en een geldbedrag van € 15.000 wordt jaarlijks toegekend aan personen of instanties die zich, veelal achter de schermen, verdienstelijk maken op het gebied van de (klassieke) muziek. Peter Ouwerkerk is de drijvende kracht achter het Internationaal Orgelfestival Haarlem, Stichting OpenOor en Stichting StayTuned. De uitreiking vindt donderdag 22 juli 2021 plaats tijdens het Internationaal Orgelfestival Haarlem in de Grote of St-Bavokerk.

Vernieuwing en verjonging orgelwereld

Het Internationaal Orgelfestival Haarlem, opgericht in 1951, behoort tot de oudste orgelfestivals ter wereld en geniet over de hele wereld grote faam. Organisator, schrijver en organist Peter Ouwerkerk is sinds 2009 de drijvende kracht achter het succesvolle festival dat ook in de hedendaagse muziekpraktijk verankerd is. Als General Manager heeft hij het festival tot het huidige niveau doen stijgen, waarbij hij altijd oog heeft voor artistieke vernieuwing. Ouwerkerk, die zichzelf altijd op de achtergrond opstelt, is voor dit festival van groot belang. Daarnaast houdt hij zich bezig met de Stichting OpenOor – waarmee hij bijzondere projecten opzet – en de nieuwste loot aan zijn stam: de Stichting StayTuned.

Juryoordeel

De jury oordeelde dat met vernieuwende opdrachten en een scherp oog voor talentontwikkeling Peter Ouwerkerk een onvermoeibare aanjager is binnen de orgelcultuur. “Met de Young Talents Class, de Orgeldag voor Kids en met zijn nieuwe project StayTuned laat Ouwerkerk zien hoe toekomst, heden en verleden met elkaar verbonden kunnen zijn dankzij creativiteit en vernieuwing”. De prijs is een eervolle erkenning voor al het gedane werk en tevens een stimulans om te blijven vernieuwen. Het prijzengeld wil Ouwerkerk besteden aan het project StayTuned.nu waarmee hij met inspirerende activiteiten orgel-spelende tieners wil stimuleren om door te gaan met orgelspelen.

Uitreiking

De uitreiking vindt tijdens het Internationaal Orgelfestival Haarlem plaats op 22 juli, voorafgaand aan de innovatieve voorstelling Dromen als Messiaen. In dit project van Stichting OpenOor wordt de muziek van Olivier Messiaen gecombineerd met de projectie van computer-gegenereerde lichtbeelden op het orgel.

Hogenbijl Stimuleringsprijs Muziek 2021

In een uitzonderlijk geval reikt het Hogenbijl Fonds naast de grote prijs ook een Hogenbijl Stimuleringsprijs Muziek uit. In 2021 is deze bestemd voor Helena van Tongeren en Christiane Belt van Stichting Divertimento. Deze stichting stelt zich ten doel om jeugdige strijkers uit Haarlem en omstreken de kans te geven om op hoog niveau te leren samenspelen. Divertimento heeft zes strijkorkesten voor verschillende leeftijden en niveaus, een blazersensemble, een studentenkoor en een talentontwikkelingsprogramma opgezet en organiseert daarnaast jaarlijks terugkerende muziekkampen. Veel gezinnen in Haarlem kennen Helena van Tongeren en Christiane Belt als gedreven musici/docenten, die onvermoeibaar strijkensembles organiseren voor kinderen op alle speelniveaus. Ze laten hen spelen zonder dirigent om het samenspel en het luisteren te bevorderen. Muziekeducatie is van vitaal belang voor het voortbestaan van klassieke muziek, maar moet vaak van minimale middelen rondkomen. De Hogenbijl Stimuleringsprijs Muziek ter waarde van € 2.000 is een steun in de rug en wordt gebruikt om de eerste Kindermuziekweek in Haarlem in april 2022 mede mogelijk te maken.

Het Hogenbijl Fonds

Het Hogenbijl Fonds steunt mensen en organisaties die zich inzetten voor (amateur)film en klassieke muziek, door middel van het uitreiken van twee prijzen: voor muziek en voor (amateur)film. Een commissie zoekt actief naar personen en organisaties met buitengewone verdiensten, en reikt in principe ieder jaar de prijzen uit. Het fonds is opgericht in opdracht van Henny Hogenbijl die jarenlang een platenzaak runde aan de voet van de Sint Bavo in Haarlem. In zijn testament liet hij vastleggen dat er vanuit zijn nagelaten vermogen prijzen uitgereikt moesten worden op de beide gebieden die hem zo na aan het hart hadden gelegen. Tot de laureaten behoren bijvoorbeeld Reinbert de Leeuw, Hans Kerkhoff (Matinee op de Zaterdagmiddag), Sieuwert Verster (Orkest van de 18de eeuw), Ton Hartsuiker, Han Reiziger, Merlijn Twaalfhoven en de Koorbiënnale Haarlem en voor de filmprijs Hemmo Bruinenberg, Jef Caelen en Franka Stas.