Friese Mannenzang voor het Ronald McDonald Huis

Friese Mannenzang voor het Ronald McDonald HuisOp D.V. vrijdagavond 8 maart 2024 wordt er een Friese Mannenzang voor het Ronald McDonald Huis in de Martinikerk te Bolsward gehouden.

Aanvang en toegang Friese Mannenzang

De aanvang van de Friese Mannenzang is 20:00 uur. De toegangsprijs is € 10,00 per persoon. U kunt kaarten reserveren via: www.koopjekaartje.nl/events?id=229

U kunt live meekijken via YouTube of doneren voor het goede doel via: www.muziekvoorelkaar.nl/bolswardmannenzang

De opbrengst van deze Friese Mannenzang is bestemd voor het Ronald McDonald Huis en wordt georganiseerd door Stichting Muziek voor elkaar.

Alle mannen zijn van harte welkom tijdens de Friese Mannenzang in de Martinikerk op het Groot Kerkhof 26 te Bolsward.

Medewerkenden Friese Mannenzang

Tijdens de Friese Mannenzang wordt medewerking verleend door Bovenstemgroep Walterswald en dirigent Gerwin van der Plaats. Martin Mans bespeelt het orgel en Noortje van Middelkoop de panfluit. Dominee Karel Boogerd verzorgt de opening en de sluiting en zingt als bariton.

Over Gerwin van der Plaats

Gerwin van der Plaats werd in 1977 geboren en kwam al vroeg bij de regelmatige kerkgang onder de indruk van het meest veelzijdige instrument: het kerkorgel. Zijn vader bracht hem op zeer jeugdige leeftijd de basisbeginselen van het notenschrift bij, al werd Gerwin’s aandacht ook wel eens afgeleid door ander ‘speelgoed’; elektrische treintjes bijvoorbeeld… Toch heeft de verdeelde aandacht zijn muzikale ontwikkeling bepaald niet vertraagd. Al op 9-jarige leeftijd begeleidde Gerwin met een heuse aanstelling de kerkdiensten van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Nieuwegein op het tweeklaviers orgel van de Dorpskerk te Jutphaas.

Ontwikkeling

Gerwins talenten werden verder ontwikkeld bij Jaap Zwart Sr. en Herman van Vliet. Later kreeg hij les van Harry Hamer en Geert Bierling, volgde een muziektheorieopleiding, koordirectielessen en pianolessen bij Loes Egberts en bij Herman Riphagen. Aan het Fontys Conservatorium te Tilburg waren zijn docenten Geert Bierling met het hoofdvak orgel en Henco de Berg voor improvisatie.

Veelzijdig musicus

Als veelzijdig musicus speelt en dirigeert Gerwin van der Plaats repertoire dat vele stijlen bestrijkt. Van Bach tot de meest actuele (geestelijke) muziek van de twintigste eeuw. Zijn muzikale aanpak kenmerkt zich door spontaniteit, gedrevenheid, vakkundigheid en aanstekelijk enthousiasme. Op orgel probeert hij zich zo veelzijdig mogelijk te presenteren met een breed repertoire en een gedurfde aanpak. Zijn koorleden wil hij steeds nieuwsgierig houden, het verlangen geven steeds beter te willen worden, hen alles te laten geven alsof hun leven er van afhangt.

Dirigent

Sinds 2005 is hij, naast instrumentale muziek, actief als dirigent van koren. Op dit moment is hij als dirigent verbonden aan het Interkerkelijk koor ‘Immanuël’ te Harskamp, het Interkerkelijk Mannenkoor ‘Euterpe’ te Voorthuizen, het Kamper Kleinkoor ‘Musica Religiosa’ en -als opvolger van de door hem zeer bewonderde Klaas Jan Mulder- van het Christelijk Kamper Mannenkoor ‘Door Eendracht Verbonden’. Tevens is hij dirigent van het Urker Mannenkwartet. Vanuit een uitgebreide concertpraktijk werk(t)en deze zangverenigingen mee aan verschillende cd- en tv-opnamen met een omvangrijk repertoire.

Begeleider

Gerwin is actief als begeleider van koren, ensembles, orkesten en geeft hij orgelconcerten in binnen- en buitenland. Tevens werkt(e) hij mee aan diverse televisie, radio- en cd-opnamen.