Peter Wildeman vertelt over Hollands Jongerenkoor

 Peter vertelt over Hollands JongerenkoorOver Peter Wildeman

Peter Wildeman kennen de meeste onder ons als organist en dirigent, die wekelijks concerten geeft, en zang-reizen maakt naar het buitenland. Naast deze veelomvattende

taken vult hij zijn tijd met het uitgeven van cd’s van Interclassic Music (High level), Good Music en W & B (partnerschap met collega Joost van Belzen).

Onder het label www.zang-reizen.nl maakt hij jaarlijks enkele uitstapjes met samenzangliefhebbers en koorzangers naar de mooiste kathedralen in het buitenland!

Ook neemt hij de tijd voor zijn gezin: ‘het warme gezin bestaat uit mijn vrouw Ingrid, en 4 leuke kinderen.’

Het Hollands Jongerenkoor 9

Ondanks het feit dat Peter dirigent is bij veel koren, wordt er in dit artikel het Hollands Jongerenkoor uitgelicht, wat dit jaar voor de 9e keer van start gaat. ‘Het Hollands Jongerenkoor is (zonder superlatieven te gebruiken) een bijzonder koor. Ieder jaar start het project opnieuw op. Met 4 bekende musici zoeken we naar mooie muziek, die dat jaar exclusief voor het koor is. Doordat het koor in regio’s studeert, en landelijk in Dordrecht bijeenkomt voor het totaalkoor, krijg je tijd om het af te werken. De muziekaanwijzingen en dynamiek is vooraf doorgenomen, zodat het koor dynamisch klinkt, ondanks het feit dat het massaal is. Ons eindejaarsconcert in de Doelen is een bekend fenomeen. We zingen uitsluitend voor goede doelen.‘

Het repertoire dat bij dit koor uniek is kan Peter vermelden dat het bestaat uit een combinatie van Psalmen, gezangen en klassieke High-lights. ‘Wel proberen we jaarlijks een aantal nieuwe nummers te componeren, en het koor heeft ook een eigen orkest het Hollands Jongerenorkest (het HJO). Dat maakt het dubbel spannend. ‘

De inhoud van het Hollands Jongerenkoor

Enthousiast vertelt Peter verder over de inhoud van het Hollands Jongerenkoor  koor: ‘Dit jaar gaat het koor weer van start onder de nieuwe naam: HJK 9.

Uniek aan dit christelijke koor is dat het zingt in regio’s door heel Nederland. In 2018 start het koor in 19 verschillende regio’s. In deze regio’s dirigeren bekende dirigenten. Joost van Belzen, Mark Brandwijk, Wilhelm Groenendijk, Cor Ploeg etc.

Na 4 repetities komt het totaalkoor bij elkaar in Dordrecht.  Het koor werkt met een muziekbundel en oefen-cd. Aan de concerten werken bekende musici en solisten mee. Verder wordt er regelmatig opgetreden met het Hollands Jongerenorkest, samen met het Amsterdams strijkorkest zullen zij optreden o.l.v. Robert Cekov. Er zijn al een aantal zeer goede musici die zich hiervoor hebben aangemeld.

Wat maakt het Hollands Jongerenkoor zo leuk?

Peter denkt even na over de vraag wát nu precies het zingen zo leuk maakt bij het HJK: ‘Ik denk ten eerste aan de gemeenschappelijke interesse, het samenbindende:

Met elkaar zingen tot eer van God. Ten tweede aan de diversiteit. Allerlei verschillende jongeren uit Nederland trekken samen op met elkaar. Tijdens een HJK-jaar merk je dat er veel contacten ontstaan. Het wordt eigenlijk een ‘HJK-familie’. Ten derde de beleving om met elkaar iedere keer opnieuw in zo’n mooie oude kerk te zingen, met het orkest en de musici. ‘Ik hoorde een koorlid van de Veluwe nog zeggen: Dat er zo’n grote kerk in Goes staat heb ik nooit geweten (Maria Magdalenakerk).

Het HJK onderscheidt zich ook duidelijk van andere koren:  ‘Het is voor vele mensen in deze drukke tegenwoordige tijd prettig dat het om een project- koor gaat. Tevens is het voor iedereen goed bereikbaar omdat er in iedere regio wel een mogelijkheid is om te repeteren. Het is een semiprofessionele organisatie met gedrukte koorboeken, en professioneel georganiseerde concerten voor goede doelen. Ook zingen we prachtige muziek die uniek te noemen is, en die je niet op andere koren tegenkomt. Wat het koor ook zeker mooi maakt is dat het begeleid wordt door goede muzikale begeleiders en orkest, en goede solisten.

‘Als ik Peter nog vraag wat hem nu het meest raakt is hij daar snel over uit: ‘Het klinkt gek: maar die momenten in  het buitenland met de HJK-reizen doen me het meest. Als wildvreemde mensen onze concerten opluisteren. In Londen begon een negerin spontaan Amazing Grace te zingen toen wij klaar waren. Muziek verbindt, en ik hoop dat het ook wat uitwerkt bij de luisteraars. Een ander leuk moment was het a capella moment voor de Dom van Keulen met heel veel luisteraars.

Aanmelden Hollands Jongerenkoor 9

Peter geeft als advies mee om een op de website te kijken voor meer informatie: www.hollandsjongerenkoor.nl. ‘Hier is precies op te vinden waar je kunt repeteren en welke concerten gepland staan voor het komende jaar.  D.v.  26 mei 2018 presenteert het HJK9 zich in de Grote kerk van Dordrecht. Ben jij erbij?