Cd Arjan Breukhoven improviseert deel 5 over Kerstliederen

Cd Arjan Breukhoven improviseert deel 5 over KerstliederenArjan Breukhoven improviseert over Kerstliederen deel 5 vanuit de Grote Kerk te Dordrecht. Tijdens de cd opname van deze prachtige instrumentale kerst cd op orgel bespeelt het bekende Kam-orgel.

Over de cd Arjan Breukhoven improviseert kerstliederen

Op deze cd worden veel afwisselend klanken van het bekende orgel ten gehore gebracht tijdens het spelen van allerlei bekende kerstliederen, waarvan de arrangementen allemaal ook gemaakt zijn door Arjan Breukhoven.

Tracks Arjan Breukhoven improviseert kerstliederen

De tracks die op de cd staan van Arjan Breukhoven improviseert deel 5 over kerstliederen zijn de volgende liederen.

1. Fanfare over ‘Hoor de eng’len zingen d’ eer’ – A. Breukhoven
2. Aria over ‘Op U, mijn Heiland, blijf ik hopen’ – A. Breukhoven
3. Fantasie over ‘Advents- en Kerstliederen’ – A. Breukhoven
4. Koraalvoorspel over ‘Daar ruist langs de wolken’ – A. Breukhoven
5. Fantasie over ‘Komt allen tezamen’ – A. Breukhoven
6. Nocturne over ‘Stille Nacht, Heilige Nacht’ – A. Breukhoven
7. Fantasie over ‘O, hoe heerlijk, hoe begeerlijk’ – A. Breukhoven
8. Prelude over ‘In Bethlehems stal’ – A. Breukhoven
9. Toccatine over ‘Daar is uit ’s werelds duist’re wolken’ – A. Breukhoven
10. Koraalbewerking over ‘Nu daagt het in het oosten’ – A. Breukhoven
11. Fantasie over ‘Kerstliederen’ – A. Breukhoven
12. Trio over ‘Ik kniel aan Uwe kribbe neer’ – A. Breukhoven
13. Fantasie over ‘Komt, verwondert u hier, mensen’ – A. Breukhoven

De prijs van deze cd is: €9,95 per stuk.

Bestel deze cd nu

Over het Kam-orgel

In 1859 heeft de Rotterdamse orgelmaker Willem Hendrik Kam een geheel nieuw orgel in de nog aanwezige oude kas uit 1671 gebouwd. Het instrument telt dan 51 stemmen, verdeeld over 3 klavieren en pedaal. Acht jaar later, in 1867, worden veel gebreken geconstateerd. De firma Bätz-Witte te Utrecht voert in 1869 herstelwerkzaamheden uit. Hiervoor wordt het Mariakoor als werkplaats ingericht. De samenstelling van de Mixturen wordt gewijzigd en de Scherp van het Manuaal wordt vervangen door een Gemshoorn 2’.

Restauratie

Na een grootscheepse restauratie van de Grote Kerk (1902-1939) vindt een grondige restauratie plaats van het orgel, uitgevoerd door de firma Gerrit van Leeuwen & Zn. te Leiderdorp. De frontpijpen worden gepolijst en voorzien van een vernislaag. De Violon 16’ van het pedaal en de Viola 8’ van het Bovenwerk worden vernieuwd, het pedaalklavier wordt vervangen en een pedaalkoppel ‘in verbinding met het Rugwerk’ wordt aangebracht. Omdat de aanslag van het Manuaal nog steeds zeer zwaar is, wordt in 1939 een pseudo Barkersysteem aangebracht.

Speeltechniek

De speelmechaniek blijft echter een zwak punt. Tegelijk met de restauratie van de kerk ondergaat het orgel in 1986/87 een deelrestauratie  door de firma Ernst Leeflang B.V. ter Apeldoorn. Aangezien hierbij maar een deel van de problemen kan worden aangepakt, blijft er veel liggen.

Herstel

In 2007 begint orgelmakerij Gebr. Reil B.V. uit Heerde aan een conserverend herstel. Windladen worden hersteld, de verzakte frontpijpen worden ontdaan van de in 1939 aangebrachte vernislaag, gerestaureerd en gebeugeld. Eind 2009 wordt het pseudo Barkersysteem uit het instrument verwijderd. De mechaniek wordt dusdanig aangepast, dat thans de speelaard ‘goed en natuurlijk’ kan worden genoemd. In april 2010 vindt de afronding van deze werkzaamheden plaats. Een laatste fase van het conserverend herstel zal binnenkort plaatsvinden. Hierbij worden de 5 grote magazijnbalgen van nieuw schapenleer voorzien en zullen scheuren in de balgbladen worden hersteld.