Urk 50e keer zang op hemelvaart met urker koren

Urk 50e keer zang op hemelvaart met urker korenOp donderdagavond 30 mei 2019 is het de 50e keer dat er zang op Hemelvaart wordt gehouden op Urk.

Aanvang en toegang concert Urk

De aanvang van zang op Hemelvaartsdag op Urk is om 19:00 uur. De zaal is om 18:00 uur open. De losse kaartverkoop in sporthal de Vlechttuinen start om 17:00 uur. De toegangsprijs voor volwassenen is €17,50. Kinderen tot en met 12 jaar betalen €9,00. Een gezinskaart voor ouders met alle hun kinderen onder de 12 jaar is €45,00.

U bent van harte welkom in sporthal de Vlechttuinen op de Vlechttuinen 8 op Urk.

Medewerkenden zang op Hemelvaart Urk

Aan Zang op hemelvaart in Urk wordt medewerking verleend door Kinderkoor Klein maar Dapper onder leiding van Wim Magré. Ook werkt het mannenkoor Hallelujah mee onder leiding van Bert Moll. Het Christelijk Urker Visserskoor Credendo onder leiding van Louwe Kramer werkt mee. Verder werkt mee het mannenkoor de Urker Zangers onder leiding van Jacob Schenk. Het Jong gemengd koor Immanuel onder leiding van Harm Hoeve. En het Christelijk jong mannenkoor  Soli Deo Gloria onder leiding van Jaap Kramer. Het geheel wordt muzikaal omlijst door de Christelijke Brassband Valerius onder leiding van Chris te Hennepe.

Over zang op Hemelvaart

Zang op Hemelvaartsdag is een jaarlijks terugkerend koorconcert waaraan door een groot deel van de Urker koren wordt meegewerkt. Het repertoire bestaat voor een groot deel uit psalmen, gezangen en geestelijke liederen.

Naast de verschillende koren neemt ook de Chr. Brassband Valerius aan dit evenement deel. Door de Brassband wordt tevens een gedeelte van de samenzangen tussen de verschillende kooroptredens begeleid. Ook worden enkele samenzangen begeleid met het orgel.

Het idee voor dit koorconcert is ontstaan toen in 1968 op Urk het 1000-jarig bestaan van het voormalige Zuiderzee-eiland werd gevierd. De Urker koren boden toen de bevolking een concert aan in de oude visafslag op de haven. Omdat dit concert door de bevolking zeer werd gewaardeerd, werd besloten om het concert het jaar daarop opnieuw te laten plaatsvinden. Een kleine commissie van vrijwilligers organiseerde dit concert en wederom mocht men zich verheugen in een mooie avond. Uiteindelijk groeide het concert uit tot een jaarlijks terugkerend evenement waarvan de Urker allang niet meer de enige bezoekers zijn.

Vanuit het gehele land komen ieder jaar weer 3000 mensen naar Urk om van dit evenement te genieten, vaak wordt hier dan een dagje Urk van gemaakt en heerst ‘s middags op de haven een gezellige drukte van allerlei mensen die gekomen zijn om het concert te bezoeken.
In 1998 werd het concert verplaatst naar de nieuwe visafslag. Het grote voordeel van deze visafslag was dat het zicht op het podium niet door allerlei obstakels werd ontnomen. Ook was de akoestiek van deze ruimte vele malen beter.
Sinds 2014 vindt het concert plaats in Sporthal de Vlechttuinen. Het grote voordeel van deze hal is, dat het publiek dichter op het podium zit en iedereen daardoor een goed zicht op het podium heeft. Bij de sporthal is een kantine waar men een kopje koffie of een lekker gebakken visje kan nuttigen.