Traditionele psalmzangavond met organist Martin Weststrate in Dordrecht

Traditionele psalmzangavond met organist Martin Weststrate in DordrechtOp D.V. maandagavond 1 april 2024 wordt er een traditionele psalmzangavond met organist Martin Weststrate in de Grote kerk van Dordrecht gehouden.

Aanvang en toegang traditionele psalmzangavond

De aanvang van deze traditionele psalmzangavond is 19:30 uur. De kerk gaat om 18:45 uur open en de toegang is gratis. Er zal een collecte worden gehouden waarvan de opbrengst bestemd is voor de Gereformeerde Bijbelstichting. Er zullen tijdens deze avond een aantal schitterende psalmen worden gezongen. Waarvan er ook tijdens deze avond een aantal psalmen met bovenstem zullen worden gezongen.

Jong en oud is van harte welkom tijdens de traditionele psalmzangavond op 2e paasdag in de Grote kerk op de Lange Geldersekade 2 te Dordrecht.

Medewerkenden traditionele psalmzangavond

Tijdens deze traditionele psalmzangavond wordt medewerking verleend door diverse bovenstemgroepen. Organist Martin Weststrate zal het orgel bespelen en de leiding en meditatie is in handen van dominee B.J. van Boven.

Over Martin Weststrate

Martin Weststrate werd in 1973 geboren en volgde zijn muziekopleiding aan de Zeeuwse muziekschool waar hij alle diploma’s voor orgel behaalde.

Begeleiding

Vaak wordt hij als begeleider van jongeren-, gemengde- en mannenkoren gevraagd om mee te werken aan uitvoeringen en geluidsopnamen. Het begeleiden van samenzang heeft zijn voorliefde.

Op de vele cd’s, maar ook op familystream zijn de opnamen te beluisteren.

Samenwerking, concerten en kerkorganist

Nauwe samenwerking is er met muzikale vriend Peter Wildeman van Interclassic Music.

Zowel in binnen- als buitenland werden vele orgels door hem bespeeld, hij gaf ondermeer medewerking aan een concertreizen naar Canada/USA en Duitsland, in 2024 was een muziekreis naar Zuid-Afrika.

Sinds zijn 15e levensjaar is hij kerkorganist, vanaf 2001 is hij één van de organisten van de Gereformeerde Gemeente in Krabbendijke.

Over het Kam orgel in de Grote kerk te Dordrecht

In 1859 heeft de Rotterdamse orgelmaker Willem Hendrik Kam een geheel nieuw orgel in de nog aanwezige oude kas uit 1671 gebouwd. Het instrument telt dan 51 stemmen, verdeeld over 3 klavieren en pedaal. Acht jaar later, in 1867, worden veel gebreken geconstateerd. De firma Bätz-Witte te Utrecht voert in 1869 herstelwerkzaamheden uit. Hiervoor wordt het Mariakoor als werkplaats ingericht. De samenstelling van de Mixturen wordt gewijzigd en de Scherp van het Manuaal wordt vervangen door een Gemshoorn 2’.

Grondige restauratie

Na een grootscheepse restauratie van de Grote Kerk vindt een grondige restauratie plaats van het orgel, uitgevoerd door de firma Gerrit van Leeuwen & Zn. te Leiderdorp.

De speelmechaniek blijft echter een zwak punt. Tegelijk met de restauratie van de kerk ondergaat het orgel in 1986 een deelrestauratie  door de firma Ernst Leeflang B.V. ter Apeldoorn. Aangezien hierbij maar een deel van de problemen kan worden aangepakt, blijft er veel liggen.

Conserverend herstel

In 2007 begint orgelmakerij Gebr. Reil B.V. uit Heerde aan een conserverend herstel. Windladen worden hersteld, de verzakte frontpijpen worden ontdaan van de in 1939 aangebrachte vernislaag, gerestaureerd en gebeugeld. Eind 2009 wordt het pseudo Barkersysteem uit het instrument verwijderd. De mechaniek wordt dusdanig aangepast, dat thans de speelaard ‘goed en natuurlijk’ kan worden genoemd. In april 2010 vindt de afronding van deze werkzaamheden plaats. Een laatste fase van het conserverend herstel zal binnenkort plaatsvinden. Hierbij worden de 5 grote magazijnbalgen van nieuw schapenleer voorzien en zullen scheuren in de balgbladen worden hersteld.