Grote kerk te Hasselt kerstconcert met koorzang

Grote kerk te Hasselt kerstconcert met koorzangOp d.v.  vrijdag 13 december 2019 wordt er in de Grote kerk te Hasselt een kerstconcert met koorzang gehouden.

Aanvang en toegang Grote kerk te Hasselt

De aanvang van het concert in de Grote kerk te Hasselt is 20:00 uur.

U bent van harte welkom in de Grote kerk op de Markt 10 in Hasselt.Volg in Hasselt de borden waarop de parkeertreinen aangegeven staan. Het centrum is afgesloten voor verkeer in verband met het W.G. van der Hulst festival.

Medewerkenden kerstconcert Grote kerk te Hasselt

Tijdens het kerstconcert in de Grote kerk te Hasselt wordt medewerking verleend door mannenkoor Jeduthun uit Amersfoort onder leiding van Arie Kortleven. Daarnaast wordt medewerking verleend door mannenkoor Harpe Davids onder leiding van Koos Tillema. De fluit wordt bespeelt door Krista van den Esker. De organisten zijn Marcel van de Ketterij, Harm Beens en Luuk Schuurman.

Over Krista van den Esker

Op haar 10e begint Krista met fluit spelen. De fluit en het musiceren worden haar passie. Tijdens haar middelbare schoolopleiding volgt Krista aan het conservatorium in Zwolle de tweejarige vooropleiding. Dit geeft haar zoveel plezier dat ze besluit de vakopleiding aan het conservatorium van Zwolle te gaan volgen. In 2002 studeert Krista daar “cum laude” af.

Daarna studeert Krista bij Emily Beynon aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Haar masteropleiding volgt ze bij de conservatoria van Zwolle, Arnhem en Antwerpen, bij respectievelijk Jorge Caryevschi, Vincent Cortvrint en Aldo Baerten. In 2005 studeert ze “cum laude” af als master.

Krista neemt deel aan diverse masterclasses bij bekende fluitisten als Gaby Pas-van Riet, Peter Lukas Graf, Patricia Morris en Jeanne Baxtresser.

Over Marcel van de Ketterij

Op het Zwolse Conservatorium behaalde Marcel van de Ketterij in 1991 het diploma Uitvoerend Musicus Orgel en het diploma Kerkelijk Orgelspel.

Verder is hij o.a. met Peter Eilander organist van de Eben-Haëzerkerk in Apeldoorn waar zich een bijzonder fraai Steendamorgel uit 1997 zich bevindt.

In het dagelijkse leven is hij parttime-docent aan de Fruytier-scholengemeenschap, locatie Uddel.

Marcel van de Ketterij noteerde diverse koorbewerkingen van relatief minder bekende psalmen. (Psalmen 3,4,39 en 55) Waarom? ‘ In de eerste plaats zijn de bewerkingen van Klaas Jan Mulder niet te evenaren, laat staan te verbeteren. In de tweede plaats ben je als dirigent doorlopend op zoek naar zettingen die goed klinken en als je dan Psalmmelodieën tegenkomt van grote schoonheid én met rijke inhoud qua tekst, zit er niets anders op dan zelf aan de slag te gaan’, aldus Marcel van de Ketterij.

Klaas Jan Mulder wordt gezien als dé bewerker van veel psalmen en geestelijke liederen voor mannenkoor. Wat is nu ‘het geheim’ van deze bewerkingen?

Marcel van de Ketterij: ‘Ook ik heb mijzelf die vraag wel eens gesteld: ik denk dat Klaas Jan Mulder een geweldig oog ( en oor uiteraard!) heeft voor stemvoering: Al zijn bewerkingen zijn immers prettig om te zingen’.