Album Negro Spirituals

album Negro SpiritualsDit keer een wat ouder album Negro Spirituals, maar daarmee ook een bijzonder album. Een cd vol met Negro Spirituals. Voor de liefhebbers is dit een juweeltje. Voor wie het een nog wat onbekender genre is, is dit mooi een kans om er eens kennis mee te maken.

Over de CD en Karel Bogerd

Deze cd was voor mij een verrassing. Ik was verrast deze te vinden op FamilyStream, maar vind het zeker leuk hem hier tussen te vinden. Ik wist niet van de CD af, terwijl ik Karel toch regelmatig voorbij heb zien en horen komen.

Om de cd een beetje te begrijpen moet je in de basis weten wat die Negro Spirituals (veelal ook gewoon Spirituals genoemd) zijn. Deze spirituals zijn in de basis bijbelse verhalen/vertellingen en evangelie stukken, maar dan bezongen. Veelal zijn ze spontaan ontstaan. Er wordt wel gezegd, dan men ze spontaan begon te zingen, zodat men het evangelie beter kon bewaren en onthouden.

Karel Bogerd zingt ze mooi op deze CD. Hoe oud de plaat op zich is, ben ik helaas niet achter gekomen. Maar oud zal hij zeker zijn.

Karel Bogerd was in mijn jonge jaren, nu een jaar of 20 a 30 terug, voornamelijk bekend als zanger van het geestelijk kinderlied. Maar uiteraard zingt hij meer dan kinderliederen. Als bariton zong hij veel, onder andere met Martin Mans achter het orgel, heeft hij diverse cd’s vol gezongen. Ook werkte hij regelmatig mee bij cd opnames van andere koren.

Het album Negro Spirituals

De cd begint met het lied The world is not my home. Ik ken wel wat originele Negro Spirituals, maar deze kende ik niet, wel meer overigens van het album. Je merkt dat Karel wel probeert bij het origineel te komen, de emotie en klank van het lied er in mee te nemen. Prachtige tekst, voor wie wat Engels onderlegd is, is het wat makkelijker te begrijpen als dat je daar wat moeite mee hebt.

Het volgende lied kennen de meeste van u wel. Jacobs Ladder, een klassieker. Hierbij zingt het jongerenkoor Happy Voices, van Martin Mans, bij mee. Prachtige klank dit koortje, ze zingen bij een aantal liederen mee, wat de cd zeker wat breekt. Zo blijft het prettig luisteren en wordt het niet eentonig. Gemiddeld genomen zingen ze om de 3 a 4 liederen mee.

Prachtige samenwerking tussen koor en solist, bij een aantal liederen vind ik dat er zeker uit springen, bijvoorbeeld bij Wishper a Prayer en God and God alone!

Mooi uit de verf komen ook bijvoorbeeld My Lord what a morning, Go tell it on the mountin, maar ook minder bekenden als bijvoorbeeld, Where you there. Dit lied bevraagd de luisteraars of ze er bij waren, bij de kruisiging, het doorsteken van Jezus’ zij, of toen Hij in het graf gelegd werd.

Maar ook die liederen die naar de verhalen in het oude testament verwijzen, bijvoorbeeld, Go down Moses en het lied March on: over de uittocht uit Egypte, het lied, Joshua fit the battle of jericho: over de inname van Jericho. Prachtig hoe de liederen gezongen worden.

Begeleiding album Negro Spirtuals

Overigens is ook het vermelden waard bij het album Negro Spirtuals, de begeleiding. Fantastisch hoe Gezinus Veldman dat hier doet. Heerlijk, hij gaat op in de muziek. Vraagt niet de aandacht, krijgt het stiekem op sommige momenten wel, wat echter niet afdoet aan de muziek! Ook Harry Hamer begeleid schitterend op het orgel, wanneer het koor mee doet.Niet overheersend, wel hoorbaar, zoals het hoort! Wanneer u eens wat anders wilt, zeker het luisteren eens waard!

Ik vond het genieten, ben blij dat ook zoiets op FamilyStream staat, dit soort cd’s koop je zelf niet maar zijn echt leuk om eens te luisteren. Zeker een aanbeveling waard!

Beluister en vind meer informatie over dit album via Familystream

familystream