Walcheren zingen in de zomer Odulphuskerk Meliskerke

Walcheren zingen in de zomer MeliskerkeOp zaterdag 18 augustus 2018 wordt er zingen in de zomer gehouden van zingen in de zomer in Meliskerke (Walcheren).

Aanvang en toegang zingen in Walcheren

Het concert voor zingen in de zomer in Walcheren begint om 20:00 uur. De toegang is gratis. En de organist is Jacco Goud.

U bent van harte welkom in de Odulphuskerk aan de Torenstraat 8 in Meliskerke.

Geschiedenis Odulphuskerk Meliskerke (Walcheren)

De toren en het schip werden gebouwd omstreeks 1400. De kerk was oorspronkelijk gewijd aan Sint-Odulphus. Terwijl de bouw van de toren halverwege was, bleek dat deze uit het lood stond. Het bovenste gedeelte werd weer in verticale richting op het onderste gedeelte gebouwd, waardoor de toren enigszins gekromd is. De oorspronkelijke kerk had een hoofdbeuk en een lagere zuidbeuk. De kerk werd in de jaren 1572-1574 (Beleg van Middelburg) gedeeltelijk verwoest, en daarna werd het koor afgebroken en de verlaagde hoofdbeuk werd met de zuidbeuk onder één dak gebracht, zodat opnieuw een eenbeukige kerk ontstond. Het geheel werd overwelfd met een tongewelf. Op de plaats van het koor kwam een consistorie, en aldus werd de kerk geschikt gemaakt voor de Hervormde eredienst.

Restauraties vonden plaats in 1959, waarbij het pleisterwerk werd verwijderd, en in 1963.

Het gebouw in Meliskerke (Walcheren)

De toren heeft twee geledingen en haakse steunberen. Ze wordt gedekt door een tentdak. De omlijsting van de galmgaten is wit geschilderd, wat wijst op de vroegere functie als baken voor de scheepvaart. De klok, van 1636, werd gegoten door Michael Burgerhuys.

Het eigenlijke kerkgebouw is een eenbeukige bakstenen kerk met aan de zuidzijde een portaal van 1769.

Over het orgel in Meliskerke (Walcheren)

Het  1978 bouwden de orgelmakers Pels & Van Leeuwen een nieuw orgel voor de Ichthuskerk te Meliskerke. De Prestant 8′ werd op halve lengte gebouwd door middel van een systeem dat door Haskell is bedacht. Hierbij is er een soort binnencorpus in de eigenlijke pijp aangebracht waardoor de pijp op 4′-lengte klinkt als een 8′. Het instrument is vrijwel identiek aan het orgel in de voormalige Inmanuëlkerk te Koudekerke (thans in de Lambertuskerk te Vught), maar heeft geen Schalmey 8′.
Het Pels & Van Leeuwen-orgel bezit tien registers, verdeeld over twee klavieren en pedaal.

Na kerksluiting in het najaar van 2011 is het Pels & Van Leeuwen-orgel in februari 2012 overgeplaatst naar de Odulphuskerk in Meliskerke waar het wordt gebruikt als hoofdorgel. Het daar aanwezige Weidtman-orgel fungeert nu als koororgel. Het instrument uit de Ichthuskerk werd door de firma Pels en Van Leeuwen op het balkon geplaatst waar het vorige orgel stond, maar dat moest daarvoor wel met circa zeventig centimeter worden vergroot. Omdat er boven het balkon een trekbalk aanwezig was, was het inwendige lastig bereikbaar om te stemmen. Daarom is besloten het orgel op te stellen op een verrijdbaar platform, zodat het zowel aan de voor- als achterzijde goed te bereiken zou zijn. Gelijktijdig werd het mogelijk gemaakt door het half uittrekken van de registertrekker van de Mixtuur, een Octaaf 2 te creëren.