Skrabl orgel De Fontein te Nijkerk 10 jaar

Skrabl orgel De Fontein te Nijkerk 10 jaarDit jaar is het 10 jaar (2021) geleden dat op 18 november 2011, dat het Skrabl orgel in De Fontein kerk in Nijkerk in gebruik is genomen. Dit willen wij niet zomaar voorbij laten gaan en daarom organiseren wij zaterdag 20 november een open dag.

Aanvang en toegang open dag Skrabl orgel

Op 20 november 202021 is van 11.00 tot en met 15.00 uur de kerk open om het Skrabl orgel te bespelen, beluisteren en van binnen te bekijken. Dus ben je benieuwd wat er achter de pijpen van een orgel allemaal schuil gaat dan is dit de kans om het eens rustig te komen bekijken.

Concert op het Skrabl orgel

In de middag willen wij afsluiten met om 16.00 uur een concert gegeven door de bekende organist Jos van der Kooy. Hij zal voor ons het orgel in zijn grote diversiteit aan de hand van een aantal lied en orgel werken laten horen.

De toegang tot het concert is gratis, na afloop zal er een collecte zijn ter bestrijding van de onkosten.

U bent van harte welkom tijdens dit concert en tijdens de open dag in de Fontein op de Dominee Kuyperstraat 2 te Nijkerk.

Over organist Jos van der Kooy

Jos van der Kooy is in 1951 geboren. Jos is organist van de Remonstrantse Arminiuskerk in het hart van zijn geboortestad Rotterdam. Tevens is hij organist van de Raad van State in de Hofstad. Sinds september 2021 is hij concertorganist van het monumentale Maarschalkerweerd orgel in de St. Nicolaasbasiliek in IJsselstein. Van 1990 tot 2017 was Jos stadsorganist van Haarlem en daarmee vaste bespeler van het wereldberoemde Müller-orgel in de Grote-of Sint Bavokerk en het Cavaillé-Coll orgel in de Philharmonie. In de jaren van 1965 tot 2019 was hij organist en koordirigent van Amsterdamse kerken. In de  periode van 1981 tot 2019 werkte hij in de Westerkerk.

Uniek orgel Skrabl orgel uit Slovenië

Het orgel in De Fontein is uniek in zijn soort. Het instrument heeft een warme, dragende klank en is gebouwd door de Sloveense orgelmaker Anton Škrabl te Rogaška Slatina.

Dankzij een samenwerking met Consultare Orgelbouw uit Giessenburg heeft het orgel een volledig Nederlandse bouwwijze en klankkleur.

In de aanloop naar de opening van het nieuwe kerkgebouw van De Fontein begon een orgelcommissie een zoektocht naar een orgel. Het moest geschikt zijn voor begeleiding van de gemeentezang in de eredienst, samenspel met een vleugel en ondersteuning van zangers, instrumentalisten en muziekgroepen. Daarnaast zou het instrument geschikt moeten zijn voor zelfstandig orgelspel, zowel in de dienst al bij concerten.

Gloednieuw

Bestaande orgels uit leegkomende kerken boden geen soelaas. De commissie kwam voor de bouw van een gloednieuw instrument uit bij orgelbouwer Anton Škrabl in Slovenië. Daarbij werd zij gesteund door de bekende orgeladviseur Aart Bergwerff, organist van de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk in Breda.

In het jaar waarin hervormde wijkgemeente De Fontein haar nieuwe kerk opende – in 2011 – kon ook het nieuwe orgel in gebruik worden genomen. De orgelkas is van massief eiken en gekleurd in ‘whitewash’, in overeenstemming met de kleur van het liturgisch centrum van de kerk.

Het Škrabl-orgel is een mechanisch sleepladenorgel met 22 sprekende registers, verdeeld over hoofdwerk, bovenwerk/zwelwerk en pedaal. Het heeft een moderne frontopstelling met een klassieke uitstraling. Qua klank sluit het orgel aan bij de klassieke Hollandse orgelbouw van de late achttiende en vroege negentiende eeuw. Toch is het een eigentijds instrument, omdat het ook te gebruiken is voor solopartijen en samenspel.