Noorderkerk te Rijssen psalmzangavond met bovenstem

Noorderkerk te Rijssen psalmzangavond met bovenstemD.v. 28 september 2019 wordt er in de Noorderkerk te Rijssen een psalmzangavond met bovenstem gehouden.

Aanvang en toegang Noorderkerk te Rijssen

De aanvang van het concert in de Noorderkerk te Rijssen is 19:00 uur. Het thema van deze psalmzangavond is op Hoge toon met psalmen prijzen. Er wordt medewerking verleend door bovenstemgroep Rijssen en omstreken en bovenstemgroep Walterswald. Het orgel wordt bespeelt door Peter Wildeman. En de meditatie wordt gehouden door dominee S.W. Janse. De toegang is gratis. Er zal wel een collecte worden gehouden voor de zending van de Gereformeerde Gemeente. Daarnaast voor de evangelisatie van de Gereformeerde gemeente en Deputaatschap voor Israel.

Geschiedenis van de Noorderkerk in Rijssen.

Daar de vorige kerk, de Walkerk in de jaren ’40 te klein was geworden tijdens de bediening van ds. W.C. Lamain. De gaat de kerkenraad op zoek naar een oplossing. De Walkerk heeft 1.000 zitplaatsen, maar zondag aan zondag zitter er meer dan 1.500 personen. In 1950 gaan de leden akkoord met de bouw van een nieuwe kerk.

De bouw

Tijdens de ledenvergadering van 25 maart 1950 licht de architect zijn plannen toe ene laat een maquette zien van een nieuwe kerk. Het gebouw valt duur uit en besloten wordt de toren te schrappen. Voor de gemeenteraad van de stad was het schrappen van de toren echter onbespreekbaar.

Op zaterdag 11 juli 1953 vindt de eerstesteenlegging plaats door ds. P. Honkoop. Het technisch lastigste onderdeel van de bouw was het maken van een vrije overspanning van 29 meter.

Over de kerk

Op 20 mei 1955 werd de Noorderkerk in gebruik genomen. Bij de openingsdienst waren circa 3.200 mensen aanwezig. Met de ingebruikname van de Noorderkerk beschikte de Gereformeerde Gemeente van Rijssen over het grootste protestante kerkgebouw van Nederland.

De grote galerij telde 700 zitplaatsen, de twee zijgalerijen in totaal 360 plaatsen. In 1980 is in de 40 meter hoge toren een luidklok aangebracht met het opschrift: Ik werd aangebracht bij het 25-jarig bestaan van de Noorderkerk, behorend tot de Geref. Gemeente van Rijssen, in het jaar 1980. Het aantal plaatsen in de Noorderkerk daalde als gevolg van een grootschalige renovatie begin jaren 90 tot 1.970 zitplaatsen. Dat was mogelijk geworden door de bouw van de bijna even grote Zuiderkerk in 1968.

In 2006 onderging de Noorderkerk nogmaals een verbouwing. Het gebouw kreeg onder andere een nieuwe multifunctionele ruimte en nieuw sanitair. Onder de kerk werd een kelder aangebracht om fietsen te stallen.

Over Peter Wildeman

Peter Wildeman werd in 1972 geboren te Lisse. Op 7 jarige leeftijd begon hij met orgellessen bij Leen Schippers.

Na de lagere school werd Peter al organist bij verschillende koren. Jan Bonefaas leerde Peter de beginsel van componeren en Nan de Cock leerde Peter de pianotechniek.

Daarnaast kreeg Peter koordirectielessen van Cees het Jong en zanglessen op de muziekschool in Lisse.

Vanaf zijn 20e dirigeerde Peter diverse koren. Momenteel is hij dirigent van de volgende koren: Jongerenkoor Lois, Jongerenkoor Matthanja, Het Hollands Jongerenkoor, Jong Mannenkoor Salomo, Jongerenkoor Cantilena, Jong Dameskoor Shira en Jeugdkoor Asaf uit Werkendam.

Hij is begeleider bij koren Deo Juvante uit Kesteren, Grace Ladieschoir en het Chr. Gem. Eilandenkoor.

Samen met Joost van Belzen treedt hij zeer regelmatig als muzikaal duo op. Als directeur van uitgeverij Interclassic Music brengt hij jaarlijks zoʼn 25 cdʼs op de markt.