Maranathakerk van Drogeham met Minne Veldman orgel

Maranathakerk van Drogeham met Minne Veldman orgelOp zaterdagavond 29 september 2018 vindt er in de Maranathakerk van Drogeham met Minne Veldman op het orgel.

Aanvang en toegang Maranathakerk van Drogeham

De aanvang van het concert in de Maranthakerk van Drogeham is 20:00 uur. De toegang is gratis.

U bent van harte welkom in de Maranthakerk op de Lytse Wei 22 in Drogeham. Minne Veldman bespeelt het orgel.

Over Minne Veldman

Minne Veldman (1980) ontving zijn muzikale opleiding aan het conservatorium in Zwolle. Met zo’n 50 orgelconcerten per jaar behoort hij tot de meestgevraagde concertorganisten van Nederland. Van zijn orgelspel verschenen 10 solo-CD’s, opgenomen op orgels in Harlingen, Bolsward, Kampen, Hasselt, Amersfoort, Den Haag, Vollenhove, Utrecht en Haarlem. Daarnaast verschenen cd’s met samenzang onder leiding van Minne Veldman vanuit Kampen en Hasselt. Op internet staan honderden video’s van zijn orgelspel.

Als kerkorganist is hij actief sinds 1994, eerst in de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Hasselt en sinds 1998 in de Rehobothkerk te Urk. Daarnaast geeft hij orgelles en is hij als dirigent werkzaam bij twee mannenkoren, twee gemengde koren en een kinderkoor. Hij schrijft veel orgelmuziek en koormuziek. Van zijn hand verscheen voor orgel onder meer een serie ‘Koraalbewerkingen’ (23 delen) en een serie ‘Eenvoudige Psalmbewerkingen’ (3 delen).

Over het orgel van Maranathakerk van Drogeham

Het orgel werd gebouwd door Fa. A. Nijsse & Zn. te Wolphaartsdijk, en werd op 4 maart 1994 in gebruik genomen. Het is een mechanisch sleeplade-instrument van 22 stemmen. In het instrument zijn onderdelen van het oude orgel verwerkt, nl. de 19e-eeuwse windlade die nu als windlade van het bovenwerk functioneert, en enkele registers pijpwerk. Het orgel is boven de preekstoel geplaatst. Eigen gemeenteleden maakten de bouwkundige voorzieningen zoals de verbetering van de orgelgalerij, maar ook de voetlijst en de balustrades ter weerszijden van het orgel. Ook de aanpassing van het liturgisch centrum werd geheel in eigen beheer gedaan. Een belangrijk aspect van de orgelkast is het snij- en steekwerk. Ook dit werd door eigen gemeenteleden gemaakt. Het instrument heeft 2 klavieren die met de handen bespeeld worden, terwijl het voetklavier (pedaal) met de voeten bespeeld wordt. De handklavieren worden ook wel manualen genoemd.

Het orgel heeft 22 registers. Een register is een rij pijpen met dezelfde klankkleur. Voor elke toon van een register is er dus een afzonderlijke orgelpijp. Als je weet dat de handklavieren ieder 54 toetsen hebben en het pedaalklavier 30 toetsen, zou je kunnen uitrekenen dat het orgel 1092 pijpen moet hebben. Het zijn er echter meer. Dat komt omdat enkele registers (de mixtuur en de cornet) meer pijpen per toon laten klinken. Aan de andere kant zijn bij sommige registers een aantal pijpen gecombineerd met een ander register. Het aantal pijpen van het orgel bedraagt ruim ca. 1.200 stuks.