Kerstvesper in de Andreaskerk te Hattem in de 17e -eeuwse stijl

Kerstvesper in de Andreaskerk te Hattem in de 17e -eeuwse stijlOp D.V. 22 of 23 december 2021 wordt er een opgenomen online kerstvesper uitgezonden in de 17e -eeuwse stijl vanuit de Andreaskerk te Hattem.

Aanvang en toegang kerstvesper

De aanvang van de online kerstvesper in de Andreaskerk te Hattem is 19:30 uur. De toegangsprijs is gratis. Tijdens het online concert verschijnt er een QR-code in beeld waarmee er een donatie kan worden gedaan. U kunt deze livestreams volgen via: tinyurl.nl/geistlichesconsort. In verband met de coronamaatregelen is fysiek bezoek van het concert helaas niet mogelijk.

Medewerkenden kerstvesper

Aan deze kerstvesper in 2021 wordt er medewerking verleend door de volgende musici. Het (kist)orgel wordt bespeelt door Maurits Bunt. De Baroktrombone wordt bespeelt door Maurits Willemsen. De sopraan zingt Lisa Bunt en de alt zingt Eline van der Bijl. Als bas zingt Timon van Velzen

Over de kerstvesper

Authentiek concept! Kerstvesper 2021, opgenomen in de Andreaskerk te Hattem. Dominee G. van den Brink is deze avond spreker. Tijdens de vesper wordt veel 17e eeuwse kerstmuziek ten gehore gebracht van onder andere Praetorius en Schein. Door professionele musici die zich gespecialiseerd hebben in oude muziek.

Over de Andreaskerk te Hattem

De Grote of Andreaskerk is een kerk aan de Markt in de stad Hattem in de Nederlandse provincie Gelderland. Zij wordt gebruikt door de hervormde gemeente van Hattem voor het houden van kerkdiensten. Ook worden orgelconcerten en andere muzikale evenementen in het gebouw georganiseerd.

Romaanse kerk

De bouw van de voorloper van het huidige gebouw kwam omstreeks het jaar 1225 tot stand. Dit was een romaans kerkgebouw, waarvan op de huidige dag nog alleen de toren een zichtbare gestalte is. Andere sporen zijn echter nog steeds aanwezig: op de achterwand, dat is de oostwand van de toren, zijn nog altijd de dakvlakken van het romaanse kerkdak zichtbaar. Daarnaast is het doopvont een belangrijk inventarisstuk uit de eerste kerk dat bewaard is gebleven.

Gotische kerk

Door uitbreiding van de stad Hattem, dat inmiddels in 1299 stadsrechten had verkregen, werd de Andreaskerk te klein. Hoewel de pest in West-Europa epidemisch was geworden, nam het inwoneraantal van de stad dusdanig toe, dat een nieuwbouwplan voor een nieuwe kerk noodzakelijk was geworden. In het eerste kwart van de vijftiende eeuw kwam daardoor een compleet nieuwe, gotische kerk tot stand. Het gotische koor werd in 1407 voltooid: op 27 oktober 1407 werd het door de wijbisschop van Utrecht gewijd. Sinds deze datum is ook bekend welke patroonheiligen de kerk ter bescherming kreeg toegewezen, namelijk: de apostel Andreas en de heilige Catharina van Alexandrië. Het gotische schip kwam omstreeks 1420 – 1425 gereed.