Grote kerk van Nijmegen nieuwjaarsconcert met Vincent de Vries

Grote kerk van Nijmegen nieuwjaarsconcert Vincent de VriesOp donderdagavond 3 januari 2019 geeft Vincent de Vries (Seoel) een nieuwjaarsconcert op het monumentale König-orgel in de Grote kerk van Nijmegen.

Het is minstens 30 jaar geleden dat Vincent het König-orgel heeft bespeelt. Vincent is geboren en getogen in Scheveningen. Zijn ouders wonen nog steeds in Scheveningen.

Jubileumconcert in de Grote kerk van Nijmegen

In 2019 hoopt Vincent de Vries te gedenken dat hij 35 jaar organist is. Deze avond is het openingsconcert van zijn jubileumjaar. In 2019 heeft Vincent  al 19 orgelconcerten staan. Hij zal daarvoor zeker vier keer op-en-neer moeten vliegen van Seoel naar Amsterdam.

Deze avond zullen werken van Feike Asma en Jan Zwart niet ontbreken. Van Johann Sebastian Bach zal hij o.a. Sinfonia from Cantate No. 29 (arr. A. Guilmant) spelen. Zal Vincent de toccata in G major van Felix Borowski en de Finale uit Sonate No. 1 Op. 42 van Alexandre Guilmant ten gehore brengen.  Verder zullen werken gespeeld worden van Giuseppe Tartini, J.C.H. Rinck en Edward Elgar. Het belooft een muzikale avond te worden! De verrichtingen van de organist en zijn registranten zijn in de kerk te volgen op een groot projectiescherm.

Cd presentatie Grote kerk van Nijmegen

Deze avond zal er ook een nieuw cd van Vincent de Vries te koop zijn. De cd heeft de titel “Vincent de Vries 35 jaar organist”. Op deze cd staan nostalgische opnames vanuit de Grote Kerk en de Evangelisch Lutherse Kerk van Den Haag. Vincent van 15 jaar uit toen hij deze opnames maakte. Zij zijn destijds uitgegeven op LP.

Na afloop van het concert is er een nieuwjaarsborrel en zullen er Scheveningse delicatessen aangeboden worden aan de bezoekers.

Aanvang en toegang concert Grote kerk van Nijmegen

Het concert begin om 19.30 uur. De deuren van de kerk gaan om 18.45 uur open. De toegangsprijs bedraagt voor volwassenen € 10,- en  t/m 15 jaar is de toegang gratis.

 Over Vincent de Vries

Vincent de Vries is in 1969 te Scheveningen geboren. Hij kreeg op 4- jarige leeftijd van zijn moeder de eerste pianolessen. Toen hij 10 jaar was, deed hij toelatingsexamen aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Een jaar later  kreeg hij een studiebeurs waardoor hij bij de Franse pianiste Janine Dacosta les kon nemen. Op 12-jarige leeftijd  nam de pianist Theo Bruins hem onder zijn hoede. Naast hoofdvak piano studeerde Vincent ook hoofdvak orgel bij Wim van Beek en Bert Matter. Op 15-jarige leeftijd debuteerde hij als concertorganist.

Na zijn diploma “Uitvoerend Musicus” in 1993 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag stelde  Jerome Rose hem in staat om met een studiebeurs aan de Bowling Green University (Ohio, U.S.A.) te studeren voor de titel “Master of Music”.

Daarna studeerde hij nog twee jaar aan de Indiana University Bloomington voor het “performance certificate”. Na het behalen van de Doctorstitel in 2004 aan de University of  Texas at Austin werd Vincent Assistant Professor en Director of Collaborative Piane aan de Baylor University te Waco (Texas)

Sinds september 2010 is Vincent benoemd tot “Professor of Piano and Collaborative Piano” aan de  Yonsei University in Seoul, een van de meest vooraanstaande universiteiten in Zuid-Korea. Tevens geeft hij recitals en masterclasses aan universiteiten in Amerika en Azië.

Op 15-jarige leeftijd maakte Vincent 2 langspeelplaten in de Evangelisch-Lutherse Kerk en de Grote Kerk te Den Haag, gevolgd door 8 cd’s: Oude Kerk, Amsterdam (2), Domkerk Utrecht (2), Grote Kerk, Maassluis, St. Martin, Dudelange (Lux.), St. Gudula, Rhede (D) en St. Aposteln, Keulen. Verder maakte Vincent 5 cd’s bij MSR Classics (piano/harpsichord). In 2016 is er een cd opgenomen in de Bovenkerk van Kampen. In  mei 2018 zijn twee nieuwe cd’s Vincent de Vries verschenen.  Deze twee cd’s zijn opgenomen in de St. Joriskerk van Amersfoort. In 2019 zal de cd “Vincent de Vries, 35 jaar organist” verschijnen. Op deze cd staan nostalgische opnames vanuit de Grote Kerk en Evangelisch Lutherse Kerk Den Haag.

Vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelmuziek werd Vincent in 2003 door de Société Académique “Arts-Sciences-Lettres” te Parijs onderscheiden met de zilveren medaille.