Grote kerk te Gorinchem Minne Veldman 25 jaar organist

Grote kerk te Gorinchem Minne Veldman 25 jaar organistOp zaterdagavond 6 april 2019 wordt er een jubileumconcert gehouden in de Grote kerk te Gorinchem aangezien Minne Veldman 25 jaar organist is.

Aanvang en toegang Grote kerk te Gorinchem

Het concert in de Grote kerk te Gorinchem begint om 20:00 uur. De toegangsprijs voor volwassen is €10,00. Tot 16 jaar is de toegang gratis.

U bent van harte welkom in de Grote kerk op de Groenmarkt 7 in Gorinchem.

Tijdens dit concert zal Minne Veldman het Batz orgel bespelen.

Over Minne Veldman

Minne Veldman (1980) ontving zijn muzikale opleiding aan het conservatorium in Zwolle. Met zo’n 50 orgelconcerten per jaar door heel Nederland is hij een veelgevraagd concertorganist. Van zijn orgelspel verschenen 10 solo-CD’s, opgenomen op orgels in Harlingen, Bolsward, Kampen, Hasselt, Amersfoort, Den Haag, Vollenhove, Utrecht en Haarlem. Daarnaast verschenen cd’s met samenzang onder leiding van Minne Veldman vanuit Kampen en Hasselt. Op internet staan honderden video’s van zijn orgelspel. Ook trad hij op als organist en dirigent in het TV-programma Nederland Zingt van de Evangelische Omroep.

Als kerkorganist is hij actief sinds 1994, eerst in de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Hasselt en sinds 1998 in de Rehobothkerk te Urk. Daarnaast geeft hij orgelles en is hij als dirigent werkzaam bij twee mannenkoren, twee gemengde koren en een kinderkoor. Hij schrijft veel orgelmuziek en koormuziek. Van zijn hand verscheen voor orgel onder meer een serie ‘Koraalbewerkingen’ (24 delen) en een serie ‘Eenvoudige Psalmbewerkingen’ (3 delen).

Om zijn enthousiasme voor het orgel en de orgelmuziek uit te dragen en te delen met jong en oud, organiseert Minne Veldman verschillende evenementen. Zo is hij de drijvende kracht achter het Orgelfeest (www.orgelfeest.nl), de YouTube-Orgeldag (www.youtube-orgeldag.nl), Orgelzomer Urk (serie woensdagmiddagconcerten in de Bethelkerk) en de Zomerserie Orgelconcerten Vollenhove.

In 2019 viert Minne Veldman zijn 25-jarig jubileum als organist met een jubileumtour langs de mooiste en grootste Nederlandse orgels (o.a. de Martinikerk te Groningen en de Grote of Sint Laurenskerk te Rotterdam), een orgeltournee door Zuid-Afrika (van 25 april tot 7 mei) en een orgeltrip naar Parijs op 14 en 15 juni. Het officiële jubileumconcert vindt D.V. plaats op zaterdag 19 oktober 2019 in de Bovenkerk te Kampen. De website www.orgelconcertenminneveldman.nl is helemaal ingericht voor de 8-delige jubileumtour door Nederland.

Het programma van de Grote kerk te Gorinchem

Tijdens dit concert in de Grote kerk te Gorinchem zullen de onderstaande muziekstukken ten gehore worden gebracht.

 1. Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847):
  Sonate 1 f-moll, opus 65.1
  * Allegro moderato e serioso
  Was mein Gott will, das g’scheh’ allzeit
  * Adagio
  * Andante Recit
  * Allegro assai vivace
 2. Feike Asma (1912-1984):
  Inleiding, Canonisch Voorspel en Koraal
  God, enkel licht
 3. Johann Sebastian Bach (1685-1750):
  Praeludium et Fuga G-dur, BWV 541
 4. Jacob Bijster (1902-1958):
  Variaties op een Oud-Nederlands Lied
  Ick wil mij gaen vertroosten
 5. César Franck (1822-1890):
  Grande Pièce Symphonique, opus 17, FWV 29
  * Andantino serioso – Allegro non troppo e maestoso
  * Andante – Allegro – Andante
  * Allegro non troppo e maestoso
 6. Minne Veldman (1980):
  Fantasie Psalm 56 vers 6
  Gij hebt mijn ziel beveiligd voor den dood