Mei, 2021

08mei19:3019:30orgelconcerten Grote Kerk TerneuzenGrote kerk, Terneuzen

Meer

Details

Grote Kerk te Terneuzen orgelconcert door André van Vliet

Grote Kerk te Terneuzen orgelconcert door André van VlietOp d.v. zaterdagavond 8 mei 2021 wordt er een orgelconcert gehouden in de Grote kerk te Terneuzen door André van Vliet.

Aanvang en toegang orgelconcert André van Vliet

De aanvang van het orgelconcert door André van Vliet is 19:30 uur. De toegangsprijs voor

Volwassenen: 8
Kinderen: t/m 14 jaar gratis

U bent van harte welkom in de Grote kerk op de Noordstraat 6 te Terneuzen.

Over André van Vliet

André van Vliet werd geboren op 18 augustus 1969 in Benschop.

Op 9-jarige leeftijd begeleidde hij de kerkdiensten in zijn woonplaats. Lessen volgde hij bij Gijsbert en Lekkerkerker en de bekende organist Herman van Vliet, die hem ook de liefde voor de met name Franse romantiek bijbracht.

Op het Utrechts Conservatorium studeerde André bij Nico v.d. Hooven, Jan Welmers en Jan Raas, alwaar in 1991 het diploma werd behaald.

Als begeleider van koren of als solist reist hij wekelijks door het land. Speelde voor radio en TV en maakte 7 solo-albums.  Als dirigent is André verbonden aan een aantal koren:
– Herv. Gem. Zangver. ‘Vox Jubilans’ uit Waddinxveen
– Projectkoor ‘Oriolus’ uit Maarn
– Mannenensemble ‘Cantare’ uit Woudenberg
Voor Johannus-orgelbouw uit Ede verzorgt André de maandelijkse ‘muzikale handreiking’, alsmede een aantal andere promotie-activiteiten. Al met al een muzikaal leven op een breed terrein. Maar niet te vergeten is één van de belangrijkste activiteiten de wekelijkse eredienst in zijn woonplaats Polsbroek. Want gemeentezang in je eigen kerk, blijft één van de mooiste opdrachten.

Over het orgel in de Grote kerk te Terneuzen

In de Middelburgse Courant van 17 oktober 1863 wordt melding gemaakt dat het orgel in gebruik werd genomen.  Het orgel en de wijze waarop de heren  Van Sprang uit Vlissingen het in orde hebben gebracht, wordt zeer geroemd!

In het krantenbericht in De Zeeuw van 28 november 1929 wordt vermeld, dat het orgel uit 1863 verscheidene malen is veranderd en het nu versleten is.

In 1926 wordt er een comité benoemd om plannen te beramen. Voorjaar 1929 blijkt dat er voldoende geld is en worden er onderhandelingen gedaan met leveranciers van kerkorgels. Uiteindelijk krijgen Valckx en van Kouteren uit Rotterdam de opdracht. Het front werd gemaakt door dhr. C.A. Kaan, meubelfabrikant in Terneuzen.

In 1941 zijn er door Valckx & van Kouteren enkele dispositiewijzigingen doorgevoerd.
In 1967 is het orgel door Vermeulen uit Weert verplaatst naar de huidige opstelling, waarbij ook enkele wijzigingen werden aangebracht. Tot 1980 wordt nog gesproken om het orgel te vervangen door een nieuw instrument. Sinds 2016 zijn er werkzaamheden uitgevoerd om het orgel enigszins naar de toestand van 1941 te brengen en wordt er naar middelen gezocht om groot onderhoud uit te kunnen voeren.
Sinds in 2019 de eerste fase van de reconstructie is afgerond, wordt het orgel geroemd om z’n herkregen klank en karakter.

Tijd

(Zaterdag) 19:30 - 19:30 Terneuzen

Locatie

Grote kerk, Terneuzen

Noordstraat 62

Organisator

André Van Vliet

X