Dorpskerk van Ouderkerk aan de IJssel met Paul Kieviet

Dorpskerk van Ouderkerk aan de IJssel met Paul KievietOp D.V.  zaterdag 8 juni 2019 geeft Paul Kieviet een concert op het Kam-orgel (1854) in de Dorpskerk van Ouderkerk aan den IJssel.

Over het programma in de Dorpskerk van Ouderkerk

Paul Kieviet is organist van de Hervormde Kerk in Middelharnis en de Hervormde Kerk in Sommelsdijk. Op het programma staan, naast een improvisatie over een Pinksterlied, werken van Bach, Brahms en Duruflé.

Over Paul Kieviet

Paul Kieviet is geboren in 1964. Hij studeerde aan het Rotterdams Conservatorium de hoofdvakken Orgel (Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus) bij Arie J. Keijzer en Bernard Winsemius. Kerkmuziek bij Barend Schuurman en Theorie der Muziek bij o.a. Jan Kleinbussink.

Paul Kieviet staat bekend als een kundig Bach-vertolker. Onlangs gaf hij zijn 68e Bachconcert.

Hij bouwde een uitgebreide en bloeiende lespraktijk op: vele leerlingen worden opgeleid tot kerkorganist en doen met succes mee aan regionale en nationale concoursen. Aan Muziekgebouw Goeree-Overflakkee geeft hij muziektheorie.

In 1985 won Paul Kieviet het Nationaal Orgelconcours te Leiden. Improvisatie studeerde hij bij Arie J. Keijzer en aan de Internationale Zomeracademie in Haarlem bij Klaas Bolt. Paul Kieviet laat zich graag inspireren door de orgelkunst van Johann Sebastian Bach. D.V. in het voorjaar zullen zijn twee nieuwste cd’s verschijnen, opgenomen op het Meere-orgel in Sommelsdijk: samenzang en improvisaties onder de titel Vox humana en literatuur onder het motto Van fluit traver tot carillon.”

Aanvang en toegang concert Dorpskerk van Ouderkerk

De aanvang van het concert in de Dorpskerk van Ouderkerk aan de IJssel is 20.00 uur. De toegang is vrij, maar er is wel een collecte. Na afloop van het concert is er gelegenheid om een kijkje op de orgelgalerij te nemen en de kerk te bezichtigen.

U bent van harte welkom in de Dorpskerk op de Kalverstraat 1 in Ouderkerk aan de IJssel.

Over het orgel in de Dorpskerk van Ouderkerk

Het orgel is gebouwd door Willem Hendrik Kam en het kreeg twee manualen en aangehangen pedaal. Samuël de Lang speelde het op 3 september 1854 in. Het stond oorspronkelijk opgesteld boven de preekstoel. Hiertoe was een muur gemetseld tussen koor en schip van de kerk. Het koor werd gebruikt als lokaal. Het interieur van het kerkgebouw is in de jaren 1963-1968 gerestaureerd.

Het orgel werd gedemonteerd en opgeslagen. Men besloot de scheidingswand van het koor weer weg te breken. Het orgel kon nu echter niet meer op deze plaats terugkeren. Het kreeg in 1968 een plaats op de galerij aan de torenzijde van de kerk. Ook is het van oorsprong donkerbruine front wit geschilderd. In 1971 is er een elektrisch unit-pedaal gemaakt, dat gefinancierd kon worden dankzij een gift. De werkzaamheden van 1968 en 1971 zijn uitgevoerd door de firma Slooff. In 2004 is het orgel schoongemaakt door vrijwilligers. De windladen van het Hoofdwerk en het Bovenwerk zijn sleepladen. De windlade van het pedaal is een unitlade.