Dorpskerk Aalsmeer orgelconcert Hugo van der Meij

In de Dorpskerk van Aalsmeer wordt op 30 september 2017 een orgelconcert gehouden door Hugo van der Meij.

Aanvang en toegang Dorpskerk Aalsmeer

De aanvang van het concert in de Dorpskerk van Aalsmeer is 20:00 uur. De toegangsprijs voor volwassenen in de Dorpskerk van Aalsmeer is €10,00. De toegangsprijs voor kinderen tot en met 12 jaar is €5,00. Het concert wordt georganiseerd door de stichting zingen en zo.

Over Hugo van der Meij

Hugo van der Meij werd geboren op 30 maart 1992 te Katwijk.

Al op zeer jonge leeftijd was hij achter de piano te vinden, en dat resulteerde in pianoles op 8-jarige leeftijd, van Peter Bontje. Na een aantal jaren pianoles te hebben genoten, stond dit tijdens de middelbare-school-periode op een laag pitje.

Toen hij 16 jaar oud was ging hij op orgelles bij Sjaak van Duijn, eveneens in Katwijk. Hij was 20 jaar oud, toen hij de cursus Koordirectie aan het UCK te Utrecht ging volgen. Hugo krijgt momenteel orgellessen van Jaco van Leeuwen te Noordwijk.

Momenteel is Hugo dirigent van 2 mannenkoren, een gemengd koor, een jongerenkoor en een kinderkoor. Ook speelt hij door het hele land als koorbegeleider op zowel orgel als piano en geeft hij steeds meer solo-orgelconcerten. Concertreizen brachten Hugo in België, Duitsland en Luxemburg. Ook verleende hij medewerking aan meer dan 25 cd-opnames.

Over het orgel in de Dorpskerk van Aalsmeer

In 1868 bouwde H. Knipscheer een tweeklaviers orgel met hoofdwerk, bovenwerk en aangehangen pedaal voor onze Dorpskerk. Het werd bij de ingebruikname bespeeld door G. Bastiaans, organist te Haarlem. Flentrop maakte in 1941 een zelfstandig pneumatisch pedaal met drie stemmen en plaatste een nieuwe Fluit 2′ op het bovenklavier. Ook werd de Trompet vernieuwd.

Het pedaal werd in 1968 door orgelbouwer Louis Kramer vervangen door een mechanisch pedaal, met nieuwe registers.

In 2007-2008 voerde de firma Reil een restauratie uit. Het werd gedemonteerd en verhuisd naar de werkplaats in Heerde. Bij deze restauratie gold de situatie in 1868 als uitgangspunt. Dat impliceerde dat ook de in de 20ste eeuw verdiepte achterwand weer naar de oorspronkelijke positie werd teruggebracht. Verder werd de oorspronkelijke aanleg van de windvoorziening gereconstrueerd. Hiervoor stond het orgel in Nijbroek (Knipscheer, 1861) model. Het orgel in onze kerk werd aanvullend voorzien van een vrij pedaal met vier stemmen. Voor maatvoering en detaillering daarvan is vooral naar het Knipscheer-orgel in Varsseveld (1860) gekeken. Dit orgel diende ook als voorbeeld voor de reconstructie van de verdwenen tongwerken Trompet 8’ van het hoofdwerk en de Dulciaan 8’ van het bovenwerk. Op 20 september 2008 is het orgel weer in gebruik genomen. Hierbij werd het orgel bespeeld door adviseur Aart Bergwerff en door Hans van Noort.