Dordrecht Hommage aan Jaap van der Ende

Dordrecht Hommage aan Jaap van der Ende Op donderdag 8 augustus 2019 wordt er een concert gegeven in Dordrecht met een hommage aan Jaap van der Ende die stadsbeiaardier was van 1966 tot 1993.

Hommage aan Jaap van der Ende stadsbeiaardier Dordrecht

Vanavond een hommage aan Jaap van der Ende, stadsbeiaardier van Dordrecht in de periode van 1966 tot 1993. Zijn betekenis voor de beiaardkunst in het algemeen en die voor Dordrecht in het bijzonder is enorm. Jaap van der Ende was zijn tijd reeds ver vooruit in zowel het technisch inzicht inzake de tractuur van de beiaard als in zijn virtuoze en dynamische manier van spelen.

De beiaarden die onder zijn advies werden gerestaureerd/gerenoveerd worden nog steeds algemeen geroemd om hun perfecte speelaard. Ook inhoudelijk wist Van der Ende nieuwe wegen in te slaan in de programmering van wat tijdens zomeravondconcerten op de beiaard uitgevoerd kan worden. In een tijd waarin zomeravondconcerten niet meer waren dan veredelde marktbespelingen, bracht Van der Ende programma’s waarin één bepaalde componist centraal staat.

Hij zocht daarin de grenzen op en verzorgde thema-programma’s met bewerkingen van muziek van Bach, Händel, Chopin, Reger, Villa-Lobos en nog vele andere. Naast arrangementen, speelde Van der Ende ook het integrale oeuvre van componisten die oorspronkelijk voor beiaard schreven, zoals Van den Gheyn, Volckerick, Denijn, Badings en De Klerk. Met de Dordtse componist Kors Monster onderhield hij nauwe banden, waardoor een geheel nieuw en voor de uitvoerder uitdagend beiaardoeuvre ontstond.

Van der Ende volgde lessen aan de Nederlandse Beiaardschool bij Leen ’t Hart en behaalde het Praktijkdiploma Beiaard en het Staatsexamen Muziek (M.O.) met als hoofdvak Beiaard.

Naast Dordrecht, was hij ook stadsbeiaardier van Schoonhoven (1958), Woerden (1964), Oudewater (1968) en Gouda (1979). Als freelance beiaardier werkte hij in Rijnsburg, Voorschoten, Bergambacht en Zoetermeer. Ook bespeelde hij regelmatig de beiaard van het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Bij zijn afscheid in 1993 kreeg de vertrekkende beiaardier een vriendenboek, een Renaissance-trombone en de erepenning in brons van de stad Dordrecht. Jaap van der Ende speelde zijn laatste concert op 14 augustus 2010 op de toren van Goedereede. De beiaardier is op 13 september 2018 in zijn woonplaats Schoonhoven overleden.

De beiaardiers Roel Smit en Dirk S. Donker zijn uitgenodigd om vanavond deze muzikale hommage aan Jaap van der Ende te brengen. Zij zijn altijd bijzonder geïnspireerd geweest door zijn beiaardspel. Regelmatig, zo niet jaarlijks, waren zij te gast in de Dordtse serie Torenmuziekconcerten. Roel Smit was ruim veertig jaar stadsbeiaardier van Deventer. Nu is hij vaste beiaardier van Doetinchem en Hengelo, en organist in de Joriskerk te Borculo. Dirk S. Donker was stadsbeiaardier van Groningen, Joure, Leeuwarden en Emmeloord en is nog steeds stadbeiaardier van Sneek, waar hij ook organist is van de Grote- of Martinikerk. Zij spelen composities en arrangementen van Jaap van der Ende.

Programma Dordrecht Beiaardiersconcert stadshuistoren

Het concert in de Stadshuistoren begint om 19:00 uur. Hier zal de Dordrecht Beiaard de volgende nummers laten horen.

HOMMAGE AAN JAAP VAN DER ENDE (deze titel zoals bij blz. 16 boekje 2018)

Donderdag 8 augustus                       ROEL SMIT & DIRK DONKER

Thema:           Hommage aan Jaap van der Ende

stadsbeiaardier van Dordrecht van 1966 tot 1993

19.00 uur        Stadhuisbeiaard          Beiaardconcert door Roel Smit

  1. Variaties over ‘Comt nu met sang’                        Jaap van der Ende 1928-2018
  2. Uit: Vioolpartita nr. 2 in d BWV 1004                   Johann Sebastian Bach 1685-1750

Allemande

Courante

Sarabande

Gigue

Programma Dordrecht Beiaardiersconcert Grote kerkstoren

Het Beiaardiersconcert op de Grote kerktoren met de Beiaardiers begint om 20:00 uur er zullen dan de volgende nummers ten gehore worden gebracht.

19.45 uur        Grote Kerkstoren        Klokluiden voor vrijwilligers

20.00 uur        Grote Kerkstoren        vervolg Hommage aan Jaap van der Ende

Vervolg beiaardconcert door Roel Smit

  1. Uit: Vioolpartita nr. 2 in d BWV 1004                     Johann Sebastian Bach

Ciacona

Dirk S. Donker vervolgt het concert met:

  1. Variaties over ‘Comt nu met sang’ Jaap van der Ende
  2. Praeludium und Fuge in a-Moll Georg Böhm  1661-1733
  3. Drie Sonates                                                              Domenico Scarlatti  1685-1757

Sonata K 149, L 93  Allegro

Sonata K 11, L 352  Moderato

Sonata K 63, L 83  Capriccio

  1.        Praeludium und Fuge in B-Dur  BWV 560           Johann Sebastian Bach
  2. Drie populaire Nederlandse liederen                         Jules de Corte 1924-1996

Ik zou wel eens willen weten

Juultje van Pingelen

De Franse les

  1. Twee Psalmbewerkingen                                           Jaap van der Ende

Ricercare over Psalm 85

            Carillon, Koraal en Finale over Psalm 150

+ Foto van Jaap van der Ende