Cd Duo Hoekman Kerst met John en Geert-Jan Hoekman

Cd Duo Hoekman Kerst met John en Geert-Jan HoekmanHet bekende duo Hoekman heeft een nieuwe cd opgenomen met de titel Duo Hoekman kerst en zingt de mooiste kerstliederen vanuit de Augustijnenkerk te Dordrecht.

Over Duo Hoekman kerst

Wij, Geert-Jan en John Hoekman, vinden het mooi om samen muziek te maken. Geert-Jan speelt de begeleiding op het orgel en John zingt als tenor. Het is onze passie om te musiceren tot eer van onze God. Ze bezingen de kerstliederen met het thema: De komst van de Zoon van God.

Tracklist Duo Hoekman kerst

Op de nieuwe cd van Duo Hoekman kerst worden de volgende liederen ten gehore gebracht.

1. Stille nacht
2. Het kerstverhaal
3. Psalm 132 vers 11 en 12
4. Midden in de winternacht
5. Orgelsolo | Op U, mijn Heiland, blijf ik hopen
6. O heil’ge nacht
7. Gezangen-medley
8. t Was nacht in Beth’lems dreven
9. Eer zij God in onze dagen
10. Orgelsolo | Psalm 98
11. Hoor, de eng’len zingen d’eer
12. ‘t Is geboren het Godd’lijk Kind
13. O Kind dat ver van boven kwam
14. Daar is uit ‘s werelds duist’re wolken
15. Komt allen tezamen
16. O kom, o kom, Immanuël

De prijs van deze cd is: €15,00 per stuk.

Bestel deze cd nu

Over de Augustijnenkerk te Dordrecht

Ingeklemd tussen de historische bebouwing staat aan de Voorstraat in Dordrecht de middeleeuwse Augustijnenkerk. De oude voorgevel is in 1773 vervangen door een gevel in neoclassicistische stijl: twee grote deuren met daarboven rondboogramen onder een driehoekig tympaan. Twee grote lantaarns op smeedijzeren steunen sieren de gevel.

Augustijnenklooster

De kerk uit 1293/1450 behoorde tot het Augustijnenklooster. Het Augustijnenklooster werd gebouwd op grond, geschonken door graaf Floris V. In opdracht van de paus moesten de augustijnen prediken in de landstaal. De prediking was zo in trek bij de Dordtse bevolking, dat rond 1450 besloten werd de kloosterkerk uit te breiden met een tweede beuk. Ook werden toen drie kapellen aan de kerk gebouwd, namelijk: de Van Beverenkapel, de Van Drenckwaertkapel (een dubbele kapel) en de Schrijverskapel.
In 1516 werd Hendrik van Zutphen tot prior van het augustijnenklooster benoemd. Na zijn Dordtse periode (1516-1519) heeft Van Zutphen zijn theologiestudie afgerond bij onder meer dr. Maarten Luther te Wittenberg, waarna hij de geschiedenis is ingegaan als de reformator van Bremen. In 1524 onderging hij de marteldood in Heide (Noord-Duitsland).

Hervormde kerkdienst

Op zondag 27 juli 1572 werd in de Augustijnenkerk de eerste hervormde kerkdienst belegd, terwijl in diezelfde maand (19 t/m 23 juli) in de refter (eetzaal) van het klooster de eerste Vrije Statenvergadering plaatsvond onder leiding van Marnix, heer van Sint Aldegonde. Ook vond hier in 1574 de eerste provinciale synode van de protestantse (hervormde) kerk plaats. Het augustijnenklooster is van grote betekenis geweest voor de burgerlijke en godsdienstige geschiedenis van de oudste stad van Holland en de Republiek der Verenigde Nederlanden. De refter (sinds 1972 Statenzaal genoemd) wordt wel de kraamkamer van Nederland genoemd.
In de kerk liggen naar schatting 8.000 mensen begraven, onder wie de wereldberoemde landschapschilder Aelbert Cuyp (1620-1691).

Muziekuitvoeringen

Na de restauratie van de kerk (1994-1996) is het gebruik voor muziekuitvoeringen toe­genomen. Door de weer blootgelegde zerkenvloer beschikt de kerk over een ideale akoestiek voor koor- en orgelconcerten.

Voor alles is en blijft de Augustijnenkerk het bedehuis van de Hervormde Gemeente, die echter ook alle gelegenheid biedt om kennis te nemen van de historie en de schoonheid van dit historische kerkgebouw. Een monument, dat het meer dan waard is in stand te houden.