Amersfoort St. Joris orgelconcert Rien Donkersloot

Amersfoort sint Joris orgelconcert Rien DonkerslootIn Amersfoort in de Sint Joriskerk wordt op 8 augustus 2017 een orgelconcert georganiseerd met als organist Rien Donkersloot.

Aanvang en toegang

Aanvang: 20:00 uur. De locatie is Hof 1 in Amersfoort. De toegangsprijs is €8,00 voor volwassenen.

Over het concert in Amersfoort

Tijdens het orgelconcert wordt er zowel gespeeld op het Naber als Metzler orgel van de Sint Joriskerk in Amersfoort.

Over Rien Donkersloot

Rien Donkersloot werd in 1985 geboren te Rotterdam. Zijn eerste orgellessen kreeg hij van Arie van den Berg uit Barendrecht. Vervolgens studeerde hij bij Arjen Leistra.

Hij studeerde orgel aan het Rotterdams conservatorium.  juni 2008 sloot hij deze studie cum laude af.

Rien is organist van de St. Joriskerk in Amersfoort en van de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland. Verder heeft hij een uitgebreide lespraktijk en is hij actief als (koor)begeleider.

Geschiedenis van de St. Joriskerk

In 1248 werd een parochiekerk gebouwd in de toen opbloeiende plaats Amersfoort. Ze kwam op de plek van een kapel die naar wordt aangenomen ook al aan Sint Joris was gewijd. Naast een gedeelte van de onderkant van de huidige toren is er van deze parochiekerk niets over. In 1337 werd de kerk tot kapittelkerk verheven. In de 15e eeuw werd het kerkgebouw verbouwd tot een hallenkerk, waardoor de kerktoren door de zuidbeuk werd omsloten. In 1534 kreeg de kerk de huidige vorm als driebeukige hallenkerk. In 1579 kwam het gebouw in protestantse handen.

Tussen 1962 en 1969 werd het kerkgebouw zowel van binnen als van buiten grondig gerestaureerd. Ook in 2009-2011 vond een restauratie plaats, onder leiding van Van Hoogevest Architecten. Hierbij is ook een moderne nieuwe inbouw in de kerk ontworpen.

De kerk wordt gebruikt door de Protestantse Gemeente Amersfoort.

Inventaris Sint Joriskerk

Een belangrijk stuk in de kerk is het zandstenen, gotisch doksaal uit ca. 1480, dat in 1845 schade leed doordat er een orgel op werd geplaatst.

De kerk heeft drie orgels, waarvan het hoofdorgel van de hand van Carl Friedrich August Naber is. Het dateert uit 1845 en is het grootste Naberorgel dat bewaard is gebleven. Bij de bouw van het orgel is gebruikgemaakt van pijpwerk van het oudere orgel uit 1638, waarvoor weer gebruik was gemaakt van het orgel uit 1551. Het stond aanvankelijk op het doksaal, maar bevindt zich nu onder de toren.

Bij de restauratie in de jaren zestig werden meerdere versieringen, ornamenten en schilderijen uit de Middeleeuwen aangetroffen. Deze waren tijdens de reformatie overgeschilderd. Ook aan de buitenzijde van de kerk bevindt zich een 16de-eeuwse schildering.

In de kerk bevindt zich een grafmonument voor de in 1657 in Amersfoort gestorven bouwmeester Jacob van Campen.

Tussen 1673 en 1693 kreeg het Mariabeeldje van het Mirakel van Amersfoort een plaats in de Sint-Joriskerk. Hierna is het verhuisd naar de schuilkerk op ‘t Zand, later vervangen door nieuwbouw, de Oud-Katholieke kerk Sint Joris op ‘t Zand.